Use cases

De schaarste van AI talent en het missen van een AI expert zal binnen de verschillende sectoren een beperkende factor zijn in de ontwikkeling van AI in Nederland.
Filter op:

Bouwstenen

Toepassingsgebieden

Contact

Heeft u vragen? Mail naar info@nlaic.com. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Home > Use cases
Knights Analytics is een startup gevestigd in Utrecht. Ze zijn gespecialiseerd in het vereenvoudigen van de complexiteit die komt kijken bij het combineren en gebruiken van verschillende databronnen. Het door hen ontwikkelde platform, Alchemia, is specifiek ontworpen om data op een innovatieve manier te matchen en consolideren, ongeacht hoe ongestructureerd of vervuild de brondata kan zijn. Deze technologie staat bekend als advanced of AI-based entity resolution.
Maximaliseren van situational awareness voor het veilig en effectief onder water uitvoeren van inspecties, reparaties en onderhoud.
Afhankelijk van wie je het vraagt, varieert de administratieve last voor zorgprofessionals van zo’n 30% tot zelfs 70% van de tijd. Mede gegeven de groeiende druk op de zorg met risico’s op burn-out, fouten en minder aandacht voor de mens als gevolg, is het van belang om de administratieve last omlaag te brengen.
“Je hebt vijf dingen nodig voor een succesvolle AI-toepassing: technische kennis, domeinkennis, data, geld en ondernemerschap,” zegt Nedap directeur Ruben Wegman. De van oorsprong Nederlandse Apparatenfabriek richt zich de laatste jaren steeds meer op het ontwikkelen en toepassen van software, waarbij Artificiële Intelligentie een belangrijke rol speelt.
One Maritime Data Standard (OMDS) wil het datalandschap van de maritieme sector vereenvoudigen. Het principe is heel simpel: productdata wordt één keer gecreëerd door de betreffende fabrikant en vervolgens in een uniform formaat in een centrale datapool vastgelegd.
Beschikbaarheid van en toegang tot data is cruciaal voor de ontwikkeling van AI-toepassingen. Voor veel organisaties (en zeker voor startups en scale-ups) vormt snelle beschikbaarheid van data een enorm struikelblok. Uitdagingen zijn te vinden in de beschikbaarheid van relevante data, bereidbaarheid om data beschikbaar te stellen en steeds strenger wordende (privacy) wet- en regelgeving. 
Data delen is het nieuwe vermenigvuldigen. Alleen hoe kunnen we dit op een gecontroleerde manier doen? De Europese datastrategie ziet een aantal bedreigingen “Momenteel heeft een klein aantal grote technologiebedrijven een groot deel van de data in de wereld in handen. Dit zou andere data gestuurde bedrijven kunnen ontmoedigen om in de EU te beginnen, te groeien of te innoveren”.  

Bouwstenen

De NL AIC werkt samen aan de benodigde kennis, expertise en resultaten op vijf thema’s, ook wel bouwstenen genoemd, die belangrijk zijn voor een innovatieve impact in economische en maatschappelijke toepassingsgebieden.

Toepassingsgebieden

AI is een generieke technologie die uiteindelijk haar toepassing vindt in alle sectoren. Het is van belang in te zetten op specifieke, voor Nederland relevante sectoren, waar goede resultaten te behalen zijn en waar kennis en ervaring opgeschaald kan worden voor toepassing in andere sectoren.

Word deelnemer

Om initiatieven in Artificial Intelligence te stimuleren en te verbinden, zijn we er als Nederlandse AI Coalitie van overtuigd dat een actieve samenwerking met een breed palet aan stakeholders essentieel is. In het eigen vakgebied en met andere stakeholders in het ecosysteem om een zo groot mogelijke impact te bereiken voor de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (groot, klein, startup), overheid, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties kunnen deelnemen.

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de pagina over de NL AIC.

Versnellen, Vergroten, Verbinden.