Use cases

De schaarste van AI talent en het missen van een AI expert zal binnen de verschillende sectoren een beperkende factor zijn in de ontwikkeling van AI in Nederland.
Filter op:

Bouwstenen

Toepassingsgebieden

Contact

Heeft u vragen? Mail naar info@nlaic.com. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Home > Use cases
De technologische ontwikkelingen op het gebied van AI gaan razendsnel. Zo ook in de gezondheidszorg. Per jaar worden er ruim 2 miljoen CT-scans afgenomen in Nederland. In ongeveer 20% van de patiënten die een CT-scan ondergaan, komen metalen objecten voor. Voorbeelden hiervan zijn knieprotheses, heupprotheses en metalen implantaten die gebruikt worden om botbreuken te behandelen. Deze metalen implantaten introduceren metaalartefacten in het CT-beeld. Metaalartefacten zijn verstoringen van het CT-beeld die er vaak uitzien als donkere en witte strepen. Hierdoor is het CT-beeld minder goed door een radioloog te beoordelen en kunnen complicaties en diagnoses worden gemist.
T-Pulse is een systeem dat AI en geavanceerde Machine Vision-algoritmen gebruikt om live videogegevens van CCTV-camera's ter plaatse te analyseren. De AI-modellen binnen T-Pulse zijn ontworpen om een breed scala aan onveilige gedragingen en scenario's te herkennen, waaronder niet-naleving van PPE-regelgeving, werken op hoogte, onbeheerde objecten, vallende voorwerpen, naleving van COVID-19-regels, gaslekken, vloeistoflekkages en meer. Deze modellen zijn vooraf getraind op verschillende scenario's en omstandigheden, waardoor het systeem risico's in diverse situaties in bijna real-time kan detecteren en signaleren.
De snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van AI bieden veel kansen binnen de gezondheidszorg. Toch is de implementatie van AI in de reguliere patiëntenzorg nog geen gemeengoed. De implementatie van AI roept urgente vragen op over welke en wiens waarden moeten worden geïntegreerd en nagestreefd met deze technologieën en hoe we deze kunnen integreren in AI-systemen.
Knights Analytics is een startup gevestigd in Utrecht. Ze zijn gespecialiseerd in het vereenvoudigen van de complexiteit die komt kijken bij het combineren en gebruiken van verschillende databronnen. Het door hen ontwikkelde platform, Alchemia, is specifiek ontworpen om data op een innovatieve manier te matchen en consolideren, ongeacht hoe ongestructureerd of vervuild de brondata kan zijn. Deze technologie staat bekend als advanced of AI-based entity resolution.
Het toenemende energieverbruik en de vereiste netcapaciteit als gevolg van stijgende temperaturen kunnen een uitdaging vormen voor (telecom)bedrijven, vooral als ze extra koeling nodig hebben om de operationele temperatuur op peil te houden. Hogere temperaturen kunnen leiden tot een verhoogde vraag naar airconditioningssystemen, koelapparatuur en andere koelingstoepassingen, wat kan resulteren in meer en extremere pieken in het energieverbruik.
Het stellen van Kamervragen is een cruciaal aspect van de Nederlandse democratie. Het vormt een middel om de regering te controleren en waarborgt transparantie en verantwoording. Jaarlijks worden meer dan 3.000 Kamervragen voorgelegd. Het beantwoorden van deze vragen is een uitgebreide taak die duizenden ambtenaren betreft, verdeeld over talloze organisaties en afdelingen.
DEMKit, een afkorting voor Decentralized Energy Management toolKit, is de softwaretool ontwikkeld aan de Universiteit van Twente voor onderzoek naar slimme netwerktechnologieën. Het is hun "Zwitsers zakmes" bij uitstek om de uitdagingen aan te pakken die de overgang naar hernieuwbare energie met zich meebrengt voor onze energieketen.
Elektrische voertuigen (EV's) kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van lucht- en geluidsvervuiling in stedelijke regio's. Het opladen van EV's kan echter een aanzienlijke belasting vormen voor lokale distributienetwerken. Gelukkig kan de flexibiliteit in het oplaadproces worden benut om deze belasting te verminderen.

Bouwstenen

De NL AIC werkt samen aan de benodigde kennis, expertise en resultaten op vijf thema’s, ook wel bouwstenen genoemd, die belangrijk zijn voor een innovatieve impact in economische en maatschappelijke toepassingsgebieden.

Toepassingsgebieden

AI is een generieke technologie die uiteindelijk haar toepassing vindt in alle sectoren. Het is van belang in te zetten op specifieke, voor Nederland relevante sectoren, waar goede resultaten te behalen zijn en waar kennis en ervaring opgeschaald kan worden voor toepassing in andere sectoren.

Word deelnemer

Om initiatieven in Artificial Intelligence te stimuleren en te verbinden, zijn we er als Nederlandse AI Coalitie van overtuigd dat een actieve samenwerking met een breed palet aan stakeholders essentieel is. In het eigen vakgebied en met andere stakeholders in het ecosysteem om een zo groot mogelijke impact te bereiken voor de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (groot, klein, startup), overheid, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties kunnen deelnemen.

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de pagina over de NL AIC.

Versnellen, Vergroten, Verbinden.