Het huidige gezondheidszorgsysteem is niet afgestemd op de behoeften van de persoon, is te duur en organisaties gedragen zich als datakolonialisten. Dit heeft gevolgen voor de levensverwachting en levenskwaliteit van iedereen in onze samenleving. Dit probleem zal alleen maar groter worden door de immense groei van gegevens en het gebruik van artificiële intelligentie (AI) bij gegevens die worden beheerd door dit soort organisaties. Dit zorgt niet alleen voor ongelijkheid in de samenleving, maar dit creëert ook een grote bias in AI-modellen doordat er altijd vanuit een vooropgezet perspectief gekeken wordt die niet altijd klopt met de realiteit.
Welke uitdaging lost het op?
4MedBox doorbreekt het datakolonialisme paradigma door mensen de controle terug te geven over hun gezondheidsgegevens via een zelfgebouwd blockchain platform. Hierin kunnen verschillende type ruwe gegevens geplaatst worden, denk bijvoorbeeld aan jouw eigen DNA. Dit platform geeft organisaties de mogelijkheid om direct te connecteren met de persoon en te vragen of de data van de persoon gebruikt mag worden voor bepaalde doeleinden. Het platform werkt op een gefedereerde manier en zal de analyse verplaatsen naar de gegevens. Dit helpt tegen datalekken en respecteert de privacy van de persoon. De eerste dienst op ons platform helpt recepten aan te passen op basis van je DNA, ook wel farmacogenetica of personalized medicine genoemd.
Inzet van Artificiële Intelligentie
AI wordt ingezet om diensten te verlenen aan personen, andere organisaties, onderzoekers en het platform zelf. Zowel 4MedBox als partners op het platform maken deze AI toepassingen voor verschillende doeleinden, zoals de detectie van borstkanker, het voorstellen van leefstijl veranderingen en beveiliging van het platform. Doordat data en analyses vanuit verschillende disciplines in de omgeving van de persoon komen kan er interdisciplinair samengewerkt gaan worden rondom de gezondheid van de persoon.
Data democratisering
Door mensen meer controle te geven over hun eigen gezondheidsgegevens en transparantie te geven wat er met de gegevens gebeurt, komt er meer vertrouwen in AI en de gezondheidszorg. Dit verbetert voor beide werelden de mogelijkheden wat er met gegevens kan en hoeven (startende) organisaties niet een heel lang traject door om aan alle gegevens te komen. Al verzamelde gegevens kunnen namelijk direct bij personen opgevraagd worden. Hiernaast kan, doordat de persoon de gegevens meeneemt, de hele geschiedenis van de persoon zelf en ook de familiegeschiedenis meegenomen worden en benut worden voor lange termijn onderzoeken.
Mede mogelijk gemaakt door
4MedBox, LUMC, UMCG, Isala ziekenhuis, Fitsurance, MISU, Doser, Koplopers in de Zorg, Van Zorg naar Inclusie, Universidad Politécnica de Madrid, GO-FAIR en meer.
Meer informatie
Geïnteresseerd? Bezoek voor meer informatie de website van 4MedBox of stuur een e-mail naar Rick Overkleeft.