Home > Nieuws > Goed fundament van AI van cruciaal belang voor werknemers
Delen met:
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Goed fundament van AI van cruciaal belang voor werknemers

lerende mensen
Artificiële Intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in alle sectoren. Dit betekent dat er niet alleen meer AI-specialisten moeten worden opgeleid, maar ook dat werknemers een goed fundament van AI nodig hebben om te weten hoe ze met AI om moeten gaan. De werkgroep Human Capital van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) richt hier haar pijlers op en heeft grote ambities om te zorgen dat kennis over AI voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk wordt.

Om de benodigde verandering op de arbeidsmarkt teweeg te brengen, werken we vanuit de NL AIC samen met onze deelnemers en verschillende partijen aan het ontwikkelen en beschikbaar maken van AI-cursussen en -trainingen. Zo lanceerden we eind maart samen met TU Delft de Nederlandse versie van de cursus Elements of AI: een gratis online cursus die deelnemers inzicht geeft in de basis van AI. We stellen voor deze cursus ook een communicatietoolkit voor bedrijven beschikbaar. Deze toolkit bevat communicatiemiddelen die organisaties kunnen inzetten voor de promotie van de cursus onder hun medewerkers. Daarnaast komt medio mei een AI-cursus speciaal voor de zorgsector beschikbaar en na de zomer ook voor de sectoren energie en landbouw en voeding.  

Op 18 mei staat er een webinar gepland over hoe je medewerkers voorbereid op een toekomst met technologie. In dit webinar vertellen ervaringsdeskundigen en experts hoe je dit als HR-professional kunt aanpakken.  

AI for Business als basis voor alle professionals

Rond de zomer 2021 lanceert de NL AIC de certificering AI for Business. Deze wordt door de NL AIC neergezet als fundamentele basiskennis voor professionals op hbo+-niveau die in hun werkomgeving AI willen inzetten of over het toepassen van AI moeten besluiten. Waar Elements of AI vooral focust op de werking van algoritmes, gaat AI for Business breed in op wat AI kan betekenen voor een organisatie en geeft het handvatten hoe dat te organiseren. Acht essentiële onderwerpen worden in deze certificering getoetst: de toepassingen en voordelen van AI, data, robots en definitie van AI, voorspellingen, algoritmes, machine- en deeplearning, bouwen en beoordelen van een AI-toepassing, datamanagement for AI, ethiek en betrouwbaarheid en organisatorische succesfactoren om de mens en machine samen te laten werken.

Professionele certificering

De certificering AI for Business wordt behaald door het succesvol afleggen van een examen. Officiële certificering van het examen biedt de werkgever de garantie dat de werknemer de kennis en vaardigheden daadwerkelijk bezit. Ook biedt het de werknemer erkenning en meer waarde op de arbeidsmarkt. De NL AIC heeft na een tender gekozen voor Van Haren Learning Solutions als onafhankelijke certificeringsorganisatie.

Lancering deze zomer

De ontwikkeling van het examen is inmiddels van start gegaan. Deskundige deelnemers van de NL AIC als AXVECO, MIcompany, I.AMDIGITAL, Shell en Universiteit Utrecht leveren hun inhoudelijke bijdrage. Het examen zal vlak voor de zomer beschikbaar zijn. Trainingsorganisaties en reguliere onderwijsorganisaties kunnen professionals gaan opleiden voor het examen waarmee zij zich certificeren. Ook komt er materiaal beschikbaar voor zelfstudie.

Meer informatie

Houd onze website en LinkedIn pagina in de gaten rondom de ontwikkelingen van dit examen. Of schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Op de website is ook een trainingsaanbod vanuit deelnemers van de NL AIC te vinden.

Tags:

Meest recente berichten

Gratis AI-cursus voor heel Nederland

Staatssecretaris Van Huffelen bezoekt de AI-Parade in Bibliotheek Den Haag

Terugblik NL AI Congres 2023

Samen bouwen aan de digitale toekomst