Deze digital biomarkers vormen de basis van een ‘digital therapeutic’, een digitale, behandelondersteunende applicatie. Praktisch biedt het product MS sherpa bijvoorbeeld klinisch gevalideerde testen van de loopsnelheid en van de snelheid van cognitieve verwerking. Deze testen zijn gedigitaliseerd en gevalideerd voor thuisgebruik door patiënten.
Inzet van Artificiële Intelligentie
De gegevens die patiënten thuis registreren, worden geanalyseerd. Zo wordt berekend hoe de ziekte zich gedraagt en ontwikkelt. Door het lerende karakter van de software is het mogelijk patronen te herkennen en hierdoor meer inzicht te geven in het verloop van de aandoening. Orikami, het bedrijf achter het product MS sherpa, ontwikkelt een digitial biomarker platform dat naast MS sherpa ook voor andere aandoeningen kan worden ingezet.
Welke uitdaging lost het op?
Door deze resultaten te monitoren, is men eerder in staat achteruitgang te detecteren en zo ook eerder de juiste behandeling toe te passen. Het product is CE gecertificeerd en wordt binnen zes maanden op de markt gebracht. Momenteel vindt een grootschalig wetenschappelijk onderzoek met de MS poli van het VUMc in Amsterdam plaats.
Gepersonaliseerde gezondheidszorg
MS sherpa: “We kijken uit naar een langdurige samenwerking met de NL AIC. Met de inzet van data science en AI streven we gepersonaliseerde gezondheidszorg in Nederland na. Hierover vinden constructieve gesprekken plaats om innovatieve technologieën in Nederland op de kaart te zetten en te verankeren in de gezondheidszorg”.
Mede mogelijk gemaakt door:
MS sherpa is ontwikkeld in samenwerking met patiëntenvereniging, Nationaal MS Fonds, MS Research, Amsterdam UMC, Radboud Universiteit, Orikami, Rijnstate, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Zuyderland Medisch Centrum.