Het creëren van bewustzijn voor het belang van leren en experimenteren met AI is de reden om op een positieve manier aandacht te besteden aan AI-projecten. De mogelijkheden met AI zijn enorm, maar het gaat niet vanzelf en het is belangrijk om van alle ervaringen te leren, zodat we maatschappelijk relevante toepassingen van AI op een efficiënte, effectieve en verantwoorde wijze kunnen ontwikkelen. Na een toelichting door Paul Iske, juryvoorzitter en tevens Chief Failure Officer van het instituut Briljante Mislukkingen, en Elja Daae, voorzitter werkgroep Publieke Diensten, is de prijs uitgereikt door Martijn Bekking, coördinator van de werkgroep Publieke Diensten bij de Nederlandse AI Coalitie.
Toekenning Award 2024 aan Provincie Zuid-Holland samen met Geronimo.AI
De prijs voor meest briljante mislukking is gewonnen door de Provincie Zuid-Holland in combinatie met Geronimo.AI, een jong bedrijf dat zich bezighoudt met geodata in combinatie met AI. Binnen het project wilde men onderzoeken of het mogelijk is met bestaande data gerelateerd aan wegen een voorspelling te doen van het optimale onderhoudsmoment wat beter is dan de huidige ‘expert judgement’ methode, oftewel vanuit asfaltkundige expertise. Deze vraag had ook een verkennend karakter: wat is er al mogelijk op het gebied van datagedreven werken en voorspelmodellen, en is dat nuttig voor het onderhoud van wegen?
De gewenste resultaten bleven uit, vooral door (gebrekkige) datakwaliteit. De dataset was te klein en inconsistent om een betrouwbare voorspelling te doen op een termijn die voor de provincie ‘actionable’ is. Men kon er helaas verder niets mee behalve de lessen ter harte nemen en delen in het netwerk, wat ook gedaan is. Zo is het ontwikkelde algoritme gedeeld met het Algoritmeregister voor de overheid. Belangrijke les is te accepteren dat een dataset belangrijk is en dat AI voorlopig nog niet alle menselijke domeinkennis bezit.
We feliciteren de Provincie Zuid-Holland en Geronimo.AI van harte met de toekenning van de Briljante Mislukkingen Award 2024! Een meer gedetailleerde beschrijving van deze case vindt u hier. Daarnaast feliciteren we de Hogeschool Arnhem Nijmegen die de tweede prijs heeft gewonnen. Zij hebben tevergeefs geprobeerd ChatGPT te gebruiken om plagiaat met ChatGPT te detecteren. De beschrijving van deze case treft u hier aan.
Het belang van een lerende aanpak
Het instituut voor Briljante Mislukkingen en de Nederlandse AI Coalitie danken alle partijen die een case hebben ingediend voor hun openheid en het delen van hun ervaring om te kunnen leren van deze aanpak.
Awards in 2025
De Nederlandse AI Coalitie en het Instituut voor Briljante Mislukkingen onderstrepen blijvend het belang van experimenteren met AI en dragen hierbij uit dat (briljant) mislukken bij de verantwoorde ontwikkeling en toepassing van AI onvermijdelijk is. We nodigen daarom alle partijen in de publieke sector uit om mee te dingen naar de Briljante Mislukkingen Award voor 2025. Vragen? Neem dan contact op met Martijn Bekking van de werkgroep Publieke Diensten.