Staatssecretaris Van Huffelen bezoekt de AI-Parade in Bibliotheek Den Haag

De directeur van Bibliotheek Den Haag, Sam Hermans, leidde de staatssecretaris rond en lichtte de belangrijke taak van Bibliotheek Den Haag op het gebied van mediawijsheid toe. Robothond Spot heette het bezoek welkom, onder wie ook Eppo van Nispen tot Sevenaer (voorzitter NL AIC werkgroep Cultuur en Media), Irvette Tempelman (voorzitter NL AIC werkgroep Mensgerichte AI), Sabine Herbrink (coalitiesecretaris NL AIC) en Ronald Huizer (directielid KB nationale bibliotheek).   

Rol van AI in samenleving

Kunstmatige intelligentie – ook wel artificiële intelligentie of kortweg AI – is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven. Maar wat AI is en wat we ermee kunnen, blijft voor veel mensen onduidelijk. De AI-Parade maakt mensen bewuster van de invloed van AI op hun leven en geeft hen ook de kans in dialoog te gaan over hoe we willen samenleven met AI en hoe niet. Daarnaast gaan mensen tijdens de activiteiten onder meer in gesprek over de ethische kanten van AI. Bij de tentoonstellingen in de bibliotheek, zoals What the future wants, Verse Algoritmes en de Alledaagse AI installatie, vertelden de makers van de installaties de staatstssecretaris over de rol die AI speelt in hun werk.     

“Iedereen moet digitaal mee kunnen doen. De bibliotheek brengt met de AI-Parade de technologie van kunstmatige intelligentie dichtbij en laat mensen ervaren wat de snelle opkomst van (generatieve) AI betekent voor het dagelijks leven. Ik hoop dat er op dit thema nog veel meer initiatieven ontstaan, met discussies over toepassing van deze technologie in onze maatschappij”, aldus staatssecretaris van Huffelen.

Generatieve AI

Vertegenwoordigers van verschillende bibliotheken en bezoekers delen tijdens deze AI-Parade ook de impact van generatieve AI op hun dagelijks leven met elkaar. Generatieve AI genereert automatisch content, zoals bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen, audio of video. Deze techniek brengt enorme mogelijkheden met zowel positieve als negatieve aspecten met zich mee. Een bekend voorbeeld is ChatGPT. Irvette Tempelman, voorzitter NL AIC werkgroep Mensgerichte AI, licht toe:    

“Iedereen moet over genoeg informatie beschikken om de juiste keuzes te kunnen maken bij het gebruik van AI in hun dagelijks leven. En wij moeten dat ook gezamenlijk als maatschappij. Daarom is het belangrijk mensen actief te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen, zodat ze al in een vroeg stadium kunnen aangeven wat zij wel en juist niet wenselijk vinden”.  

Sam Hermans ziet hierin ook een rol voor bibliotheken: “Kennis over mediawijsheid beschikbaar maken voor jong en oud zie ik als een belangrijke taak voor Bibliotheek Den Haag, gezien de maatschappelijke ontwikkelingen: de wereld wordt steeds digitaler en AI speelt daarin een grote rol. Het bezoek van de staatssecretaris past dan ook bijzonder goed in het speciale programma dat Bibliotheek Den Haag heeft opgezet rondom het thema. Met de AI-Parade laten wij onze bezoekers de hele maand juni op een toegankelijke manier kennismaken met de ‘mitsen en maren’ bij het gebruik van AI.” 

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Martijn Beekman voor Bibliotheek Den Haag.

Meer informatie?

Geïnteresseerd in meer informatie over de AI-Parade? Bezoek dan deze pagina of neem contact op met Náhani Oosterwijk. De AI-Parade is in de maand juni in Den Haag en in Stadskanaal te zoeken, lees hier meer over het programma van de AI-Parade in beide steden. Wilt u meer weten over het ELSA concept, dan kunt u deze pagina raadplegen. Dit werkbezoek is georganiseerd op initiatief van Marieke van Putten. De AI-Parade is dankzij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tot stand gekomen en zal dit najaar een doorstart maken.

Delen via: