Hier ligt een grote kans waar veel winst valt te behalen. Traditionele gebouwbeheersystemen zijn nog altijd weinig inzichtelijk, gebruiken ouderwetse technieken en worden maar één keer ingeregeld bij de inbedrijfstelling van het gebouw.
Bij ACS is deze techniek gemoderniseerd. Climatics is in staat om tussen de 15 en 40% energie te besparen door de data te gebruiken uit de technische installatie voor verwarmen, koelen en ventileren en daarmee het energieverbruik te optimaliseren.
Inzet van Artificiële Intelligentie
Climatics is een platform voor gedetailleerd en uitgebreid technisch beheer van klimaatinstallaties. Het platform verzamelt iedere 10 seconden data uit alle aanwezige sensoren en actoren in het gebouw, waarmee het gebruikers inzichten en mogelijkheden geeft de installatie te optimaliseren.
Artificiële Intelligentie maakt de snelheid van optimalisaties mogelijk, omdat het sneller berekeningen en voorspellingen kan maken dan de mens. Met behulp van eindeloze historische data worden de suggesties rondom optimalisaties ook steeds nauwkeuriger, wat veel besparingskansen biedt.
“Wij gebruiken machine learning om ons te helpen beter te regelen hoe we gebouwen verwarmen, verkoelen en ventileren. Deze software helpt ons ook om voorspellingen te maken over hoe een ruimte zal reageren op verschillende weersomstandigheden en hoeveel mensen er aanwezig zijn.”
Welke uitdaging lost het op?
Traditionele gebouwbeheersystemen bieden de gebouweigenaar meestal te weinig inzicht. Ze verzamelen weinig of geen data en slaan data slechts 2 weken op. Als gebruiker is het moeilijk om met zo weinig inzicht de instellingen van de installatie te optimaliseren.
Climatics ondervangt dit probleem door veel data te verzamelen en eindeloos op te slaan. Daarnaast biedt Climatics, in tegenstelling tot traditionele gebouwbeheersystemen, de mogelijkheid om eenvoudig aanpassingen te doen. Normaliter betekent dit uitgebreid opnieuw programmeren, waardoor er soms zelfs betaald moet worden om een kleine aanpassing te maken. Climatics geeft de gebruiker meer grip en controle.
Een gebouweigenaar kan zelf ook aanpassingen doen ten behoeve van het comfort en energiegebruik. Echter, razendsnel de optimale instellingen berekenen op ieder moment van de dag is voor de mens onbegonnen werk. Dat is waar machine learning uitkomst biedt en de aansturing van installaties dynamisch mogelijk maakt, ieder moment van de dag met behoud van het gewenste comfort en een zo laag mogelijk energieverbruik.
Climatics is helemaal up-and-running: er zijn nog zo’n 250.000 gebouwen in Nederland om te optimaliseren met AI
De software van Climatics wordt iedere verbeterd. De AI-specialisten achter het platform bedenken geregeld nieuwe manieren om energie te besparen met behulp van AI en de betrokken programmeurs maken het platform steeds gebruiksvriendelijker.
Momenteel wordt Climatics al in veel gebouwen gebruikt en met succes. Enkele voorbeelden zijn de zorggroep Vanboeijen en het Sportcentrum de Kalckwijk in Midden-Groningen. Er zijn nog zo’n 250.000 gebouwen in Nederland die ACS hoopt te helpen met het bezuinigen van 15-40% van hun energie.
Mede mogelijk gemaakt door:
Climatics is ontwikkeld door ACS, uiteraard met veel dank aan de klanten die als ‘early adopters’ het product hebben afgenomen.
Meer informatie
Voor verdere informatie, contactpersonen of meer van dit soort projecten kunt u terecht bij de Werkgroep Startups en Scale-ups. Bezoek hiervoor:
- Het Communityplatform (voor deelnemers)
- Of de websitepagina (voor niet-deelnemers)