Podcastserie AI in de Publieke Sector

Gepubliceerd op: 6 november 2023

Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft inmiddels grote invloed op ons dagelijks leven. De technologie beïnvloedt van alles: van hoe medische diagnoses worden gesteld tot wat we kijken en kopen. Het is duidelijk: de rol van AI groeit. Maar hoe wordt het binnen de publieke sector toegepast? Welke mogelijkheden bestaan er nog meer? Hoe gaan overheden om met AI-ontwikkelingen? En hoe beïnvloedt dat Nederland? Dat zijn vragen die tijdens de podcastserie ‘AI in de publieke sector’ naar voren komen.

Samen met experts wordt de impact van AI op de samenleving besproken en onderzocht, waarbij er vooruitgeblikt wordt naar de toekomst. Een cruciale vraag die daarbij continue voorbijkomt is: hoe zorgen we ervoor dat de toepassing van AI in de publieke sector mensgericht is en blijft?

De serie begint met een basisintroductie van AI en de toekomstige implicaties ervan, middels een gesprek met experts van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Vervolgens worden huidige AI-toepassingen besproken bij instanties zoals de Belastingdienst, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Gemeente Rotterdam. De synergie tussen mens en AI worden daarbij uitgelicht.

Naast het bespreken van AI-toepassingen en ontwikkelingen, wordt ook regelgeving en het houden van toezicht aangestipt. Hiervoor worden gesprekken gevoerd met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook komt het ELSA concept voorbij, waarin gewerkt wordt aan verantwoorde toepassing van AI met focus op ethische, juridische en samenlevingsaspecten.

Aflevering 1 – AI en de Overheid – Mythes, Realiteit en Toekomst

Aflevering 2 – Hybride AI – Wanneer mens en machine samenwerken

Aflevering 3 – Toezicht op Algoritmes – Waakhond of Geleidehond: Een Verhelderende Kijk op AI-Regulering

Aflevering 4 – volgt binnenkort

De volgende aflevering zal over twee weken gepubliceerd worden. Houd daarvoor deze pagina of het NL AIC LinkedIn kanaal in de gaten.

Delen via: