Zeven consortia geselecteerd vanuit het programma Zwaartekracht

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Eén van de toegekende programma’s, “De algoritmische samenleving’ (ALGOSOC), onderzoekt besluitvormingssystemen die door algoritmen worden gestuurd; in sommige situaties nemen machines besluitvormingsprocessen helemaal over van de mens. Het consortium gaat onderzoeken hoe binnen deze ontwikkeling belangrijke publieke waarden en mensenrechten kunnen worden gewaarborgd.

Programma Zwaartekracht

Minister Dijkgraaf (OCW) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek. Met het Zwaartekracht-programma kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en multidisciplinair samenwerken. Doel is om onderzoeksprogramma’s te stimuleren tot doorbraken van internationaal niveau. 

Meer informatie

Er zijn in totaal zeven onderzoeksprojecten geselecteerd voor een subsidie uit het programma Zwaartekracht 2022. Kijk op de website van NWO voor meer informatie over de projecten. De Nederlandse AI Coalitie wenst alle consortia heel veel succes toe bij de verdere ontwikkeling van hun projecten. 

Delen via: