Home > Nieuws > Zeven consortia geselecteerd vanuit het programma Zwaartekracht
Delen met:
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Zeven consortia geselecteerd vanuit het programma Zwaartekracht

Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 142,7 miljoen euro om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht.

Eén van de toegekende programma’s, “De algoritmische samenleving’ (ALGOSOC), onderzoekt besluitvormingssystemen die door algoritmen worden gestuurd; in sommige situaties nemen machines besluitvormingsprocessen helemaal over van de mens. Het consortium gaat onderzoeken hoe binnen deze ontwikkeling belangrijke publieke waarden en mensenrechten kunnen worden gewaarborgd.

Programma Zwaartekracht

Minister Dijkgraaf (OCW) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek. Met het Zwaartekracht-programma kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en multidisciplinair samenwerken. Doel is om onderzoeksprogramma’s te stimuleren tot doorbraken van internationaal niveau. 

Meer informatie

Er zijn in totaal zeven onderzoeksprojecten geselecteerd voor een subsidie uit het programma Zwaartekracht 2022. Kijk op de website van NWO voor meer informatie over de projecten. De Nederlandse AI Coalitie wenst alle consortia heel veel succes toe bij de verdere ontwikkeling van hun projecten. 

Tags:

Meest recente berichten

Samen bouwen aan de digitale toekomst