Succesvol AI Diner Pensant in Groenlo: Focus op innovatie en samenwerking

Gepubliceerd op: 30 mei 2024

In april 2024 vond bij Nedap in Groenlo het AI Diner Pensant plaats. Deze bijeenkomst bracht AI Makers & Shapers uit Oost-Nederland samen om met elkaar in gesprek te gaan over AI-ontwikkelingen en toepassingen binnen het regionale bedrijfsleven en het belang van internationale samenwerking. De avond leverde drie belangrijke conclusies op.

1. Implementatie van AI gaat verder dan technologie

Voor een succesvolle integratie van AI is niet alleen technologische implementatie belangrijk, maar ook intern draagvlak onder de medewerkers. Dit betekent dat het management ruimte en kaders moet bieden waarbinnen medewerkers kunnen experimenteren met AI. Er werden vragen gesteld over hoe bedrijven zich moeten aanpassen aan een meer data-gedreven werkcultuur en hoe ze meer waarde uit hun data kunnen halen. Dit betekent in de praktijk ook vaak een verandering in de benodigde capaciteiten en kennis van medewerkers.

2. Ondersteuning en focus essentieel voor ontwikkeling AI-startups

Voor AI-startups is ondernemerschap in de creatiefase cruciaal, waarbij samenwerking binnen de waardeketen met name tijdens de scale-up fase van belang is. Noodzakelijk is om het Nederlandse investeringsklimaat te verbeteren met een grotere rol voor Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, ook in de coaching en begeleiding van startups. Daarnaast is focus essentieel, aangezien Nederland te klein is voor versnippering.

3. Internationale blik nodig voor binden en aantrekken van digitaal talent

Er is een tekort aan geschoold personeel, niet alleen in het oosten van Nederland. Het is van groot belang om talent aan te trekken en te behouden in een tijdperk waarin AI een steeds dominantere rol speelt in het bedrijfsleven. Het investeren in leefbaarheid en het aanbieden van kansen om digitale vaardigheden en kennis van AI toe te passen, maakt een regio aantrekkelijk voor professionals. Er is een noodzaak om op Europees of zelfs mondiaal niveau te kijken naar regelgeving, ontwikkelingen, investeringen en klanten. Ook zou er meer samenwerking tussen industrieën en onderwijsinstellingen moeten zijn, om studenten zo vroeg mogelijk te verbinden met de industrie.

Samenwerking voor de toekomst

Dit diner pensant is de tweede in een reeks van bijeenkomsten waarvan de inzichten zullen worden gebundeld in een document dat de kansen en uitdagingen van AI in heel Nederland weergeeft. De organisatie was in handen van de AI-hub Oost-Nederland en de Nederlandse AI Coalitie. Deze bijeenkomst benadrukt de noodzaak van samenwerking en innovatie in het AI-domein en het belang van een gezamenlijke aanpak om de vruchten van AI te kunnen plukken en de bijbehorende uitdagingen het hoofd te bieden.

Delen via: