Matchmaking AI-uitdagingen van Defensie

Gepubliceerd op: 21 september 2021

Dit was de aanleiding voor de werkgroep Defensie van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en het ministerie van Defensie om op 9 september jl. de eerste van een reeks matchmakingsbijeenkomsten te organiseren. De bijeenkomst werd door de NL AIC georganiseerd in samenwerking met de NIDV, Koninklijke NLR en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Onder leiding van dagvoorzitter Wilco Riemersma, Senior Vice President van CGI, werden de kansen verkend om de triple helix samenwerking met de krijgsmacht te versterken.

Programma

Met inspirerende sprekers als Jeroen van der Vlugt (Chief Information Officer bij het ministerie van Defensie), Sjoerd Sevissen (commandant van de RAS-eenheid van de landmacht) en Kees van der Klauw en Antoine Smallegange namens de NL AIC. Na de plenaire start kregen de deelnemers de mogelijkheid om in een kleiner groepsverband een pitch te geven over hun eigen organisatie en op welke manier zij zouden kunnen bijdragen aan de technologie uitdagingen van de Krijgsmacht. De uitkomst van deze sessies werd plenair besproken, waarbij afspraken zijn gemaakt over de follow-up.

Triple Helix samenwerking

We lichten er graag een voorbeeld uit. Zoals de inspirerende use case van Sjoerd Sevissen voor het voorgenomen programma voor de ontwikkeling van combat unmanned ground systems (C-UGS). Deze presentatie leidde tot een goede discussie over de mogelijkheden om vanuit het bedrijfsleven en kennisinstellingen hieraan bij te dragen. Duidelijk werd dat samenwerking met Defensie ook een aantal indirecte voordelen biedt:

  • Defensie is een veeleisende partij waar high end oplossingen nodig zijn. Werken aan dit soort oplossingen leidt tot inzichten die bij andere sectoren direct toepasbaar zijn.
  • Daarnaast beschikt Defensie beschik over een omgeving, materieel en personeel waarmee (deel)oplossingen realistisch kunnen worden beproefd.

De combinatie van dit C-UGS programma en de kansen die het AINed investeringsprogramma biedt voor financiering genereren mogelijkheden voor partijen om voorstellen te doen op relevante thema’s en uitdagende use cases, waar de BV Nederland als geheel ook profijt van kan hebben.

Vervolg

De andere toepassingsgebieden uit de Defensiestrategie zullen in volgende bijeenkomsten aan bod komen. Dit betreft de onderwerpen militaire besluitvorming voor C2 en inlichtingen, bedrijfsvoering, bedrijfsveiligheid, logistiek en predictive maintenance. Tevens zal een matchmakingsevent worden georganiseerd om partijen bij elkaar te brengen voor concrete voorstellen. Leden van het NIDV en deelnemers aan de werkgroep Defensie van de NL AIC worden via mail van deze bijeenkomsten op de hoogte gesteld.

Geïnteresseerd in dit thema en wilt u actief bijdragen? Meld u aan bij het NIDV of word deelnemer van de NL AIC en profiteer van de kennis en het netwerk rondom Defensie en andere relevante AI-thema’s.

Tags:

Delen via: