Innovatieplatform richt zich op ‘Water en Klimaat’ binnen de NL AIC

Gepubliceerd op: 30 november 2023

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) zet een belangrijke stap voorwaarts met de gerichte focus op ‘Water en Klimaat’, door middel van een nieuwe samenwerking. Het initiatief hiervoor komt van een groep mensen uit de watersector, waarbij innovatieplatform DigiShape een leidende rol speelt. Dit nieuwe domein binnen de coalitie onderstreept het belang van het aanpakken van klimaatverandering voor waterbeheer binnen Nederland.

“Het initiatief ‘Water en Klimaat’ is van grote waarde voor de coalitie. Hiermee brengen we de kracht van AI naar een sector die van cruciaal belang is voor onze samenleving en de wereldwijde klimaatuitdagingen,” aldus Kees van der Klauw, coalitiemanager van de NL AIC.

DigiShape en verschillende betrokkenen

DigiShape is een open innovatieplatform van bedrijven, kennisinstellingen en overheden, gericht op het benutten en versnellen van digitalisering in de watersector. Door samen te werken in projecten en te experimenteren met data en geavanceerde technieken, streeft DigiShape naar snelle innovaties in waterbeheer.

Arnold Lobbrecht (HydroLogic) schreef samen met Chris Karman (DigiShape), Hanneke van der Klis (Deltares) en een aantal andere betrokkenen een whitepaper om Water en Klimaat bij de NL AIC onder de aandacht te brengen.

“We worden steeds vaker geconfronteerd met weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Om duurzaam te zorgen voor droge voeten en verzekerd te zijn van voldoende zoetwater, zijn nieuwe digitale technieken nodig,” legt Arnold Lobbrecht uit. Hij benadrukt dat samenwerking met de NL AIC een nieuwe dimensie toevoegt aan de innovaties in de watersector.

Chris Karman ziet de samenwerking met de NL AIC als een logische stap: “Binnen DigiShape werken we al aan digitale innovaties in watermanagement. Door ons aan te sluiten bij de NL AIC, betrekken we de AI-industrie bij de watervraagstukken om zo de digitalisering van de watersector te versnellen.”

Hanneke van der Klis ziet grote kansen in de samenwerking met AI-specialisten via de NL AIC. “We kijken uit naar de nieuwe oplossingen die deze samenwerking zal brengen voor onze watervraagstukken,” zegt ze enthousiast.

Met de toevoeging van ‘Water en Klimaat’ aan haar domeinen, vergroot de NL AIC haar inzet voor de ontwikkeling van AI-oplossingen die essentieel zijn voor het aanpakken van mondiale klimaatuitdagingen, en toont zij het potentieel van AI in het verbeteren van onze interactie met de natuurlijke wereld.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via de website en LinkedIn-pagina van DigiShape of via de NL AIC kanalen.

Delen via: