Europees netwerk van expertisecentra voor AI van start

Gepubliceerd op: 20 oktober 2020


Het eerste Europese netwerk van expertisecentra voor artificiële intelligentie (AI) is begin oktober van start gegaan met een bijeenkomst gericht op de toekomstige samenwerking. Onder het motto ‘Het geheel is meer dan de som der delen’. Na een oproep vanuit de Europese Commissie in juli 2019 zijn in september 2020 vijf projecten gestart. Met als doel om onderzoekers van wereldklasse samen te brengen en een gemeenschappelijke aanpak, visie en identiteit voor het Europese AI-ecosysteem vast te stellen. We zijn verheugd dat deelnemers vanuit de Nederlandse AI Coalitie onderdeel zijn van dit netwerk en deze gemeenschappelijke aanpak en visie mede vorm gaan geven.

Consortia met sterke Nederlandse inbreng hebben zeer goed gescoord als het gaat om benutting van Europese financieringsmiddelen voor de oproep voor Europees netwerken van AI-expertisecentra. De consortia AI4Media, TAILOR, HumanE AI, ELISE en VISION hebben AI-projecten ingediend en gehonoreerd gekregen in deze call vanuit de Europese Commissie. In totaal is het aanzienlijke bedrag van 5,9 van 50 miljoen euro binnengehaald door Nederlandse partners, een aandeel van bijna 12%. Vanuit de coalitie streven we ernaar in de toekomst consortia te stimuleren en hen te ondersteunen in het aanvragen van Europese calls. 

Wat gaat het Europese netwerk van AI-expertisecentra doen?

  • Ondersteuning en benutting van het reeds in Europa aanwezige AI-talent en -expertise;
  • Uitwisseling van expertise bevorderen en talenten aantrekken en behouden;
  • De samenwerking tussen het netwerk en de industrie verder ontwikkelen;
  • Diversiteit en inclusie bevorderen;
  • Een visuele identiteit ontwikkelen.

Dit vertaalt zich concreet naar vijf projecten, die op het gebied van onderzoek en innovatie de beste onderzoekers mobiliseren voor belangrijke AI-onderwerpen: AI4Media, ELISE, HumanE-AI-Net, TAILOR en VISION. Kijk hier voor meer informatie over deze projecten.

Tags:

Delen via: