Een krachtige samenwerking: Women in AI en de Nederlandse AI Coalitie

Gepubliceerd op: 8 maart 2024

Women in AI interviewde Miriam Veronesi recent over de transformatieve kracht van Artificiële Intelligentie (AI) en de samenwerking tussen de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en Women in AI. Als voorzitter van de NL AIC werkgroep Startups en Scale-ups en als Innovation Orchestrator bij TNO richt Miriam zich op de maatschappelijke, economische en ethische aspecten van AI en werkt ze al vele jaren in de innovatie- en techsector.

Met een rijke achtergrond in IT, waaronder een periode als CEO van een software ontwikkeling agency, dat al in 2016 pionierde met innovatieve AI-oplossingen voor customer service, brengt Miriam Veronesi een schat aan ervaring mee in haar huidige rol. Haar carrière weerspiegelt een levenslange toewijding aan het inzetten van technologie voor een positieve verandering.

AI-innovatie vereist samenwerking

Bij de NL AIC leidt Miriam initiatieven in verschillende domeinen, faciliteert ze verbindingen, organiseert ze matchmakingsevenementen en bevordert ze de samenwerking binnen het AI-ecosysteem. “We proberen onze community van startups en scale-ups bij elkaar te brengen, daar waar de interessante evenementen zijn. Zorgen dat de juiste mensen aanwezig zijn waar ze aanwezig moeten zijn”. Van samenwerking met innovatieve startups tot het navigeren door complexe regelgevingslandschappen, de NL AIC dient als katalysator voor AI-gedreven innovatie. “Als NL AIC hebben we ons aangesloten bij het European AI Startup Landscape, zodat we in staat zijn om de juiste investeerders samen te brengen met de beste startups van Nederland. Zo proberen we ook niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden, maar aan te sluiten bij bestaande initiatieven”.

Naast het informeren van startups over evenementen, hen actief te betrekken bij panels en presentaties, organiseert de werkgroep ook vaak onderwerpgerelateerde evenementen. Dit is gebaseerd op de onderwerpen waarin startups geïnteresseerd zijn. “Bijvoorbeeld de AI Act, dit heeft impact op elke AI-startup. Welke onderdelen zijn belangrijk, waaraan moet een startup voldoen?” Een geweldige kans voor startups om inzichten te krijgen en ervoor te zorgen dat ze de juiste tools krijgen om te werken in dit steeds veranderende landschap van regels en voorschriften. Heel nuttig, want deze startups hebben meestal niet de middelen om dat te doen”.

Het effect van AI als systeemtechnologie

Miriam trekt parallellen met de komst van het world wide web en benadrukt de verreikende impact van disruptieve systeemtechnologieën. “Ik denk dat het de tweede keer in mijn leven is dat ik getuige ben van zo’n grote ontwrichtende technologie.” In tegenstelling tot eerdere innovaties zoals blockchain, vertegenwoordigt AI niet alleen een technologische vooruitgang, maar ook een fundamentele verschuiving. “Het heeft effect op veel segmenten, zo niet op de hele samenleving”.

Ze benadrukt de kloof tussen technologische vooruitgang en regelgevende kaders en noemt voorbeelden van baanbrekende AI-toepassingen die worden beperkt door verouderde regelgeving. Miriam benadrukt de noodzaak van proactieve regelgevende maatregelen en onderwijshervormingen om deze kloof te overbruggen en het volledige potentieel van AI te kunnen benutten. “Het is belangrijk dat deze vaardigheden worden aangeleerd, zodat we op een andere manier van deze technologie kunnen profiteren”. Zo waar, aangezien een curriculum meer dan vier jaar nodig heeft om te veranderen. Dus hoe blijf je bij met het onderwijzen over technologie? Dit is een belangrijk onderdeel van het Women in AI activatieprogramma om ervoor te zorgen dat de jongere generatie wordt gemotiveerd en opgeleid.

Diversiteit stimuleert innovatie

Om de genderkloof in de techindustrie aan te pakken, pleit Miriam voor inclusiviteit en diversiteit en onderstreept ze de waarde van verschillende perspectieven voor innovatie. Met Women in AI ziet ze een kans om vrouwen in tech nog meer te empoweren. “Ik heb altijd geprobeerd om vrouwen in tech te stimuleren, maar ik denk dat we dat nog meer moeten doen”. Ze gelooft in het stimuleren van een meer inclusieve omgeving, waar diverse stemmen worden gehoord. “We moeten vrouwen niet zomaar binnenhalen, het is belangrijk om dat te doen omdat ze waarde toevoegen”.

De visie van Miriams sluit nauw aan bij de missie van Women in AI, omdat ze het belang benadrukt van gemeenschapsvorming en ondersteunende netwerken voor vrouwen in het veld. Miriam zet zich in voor diversiteit en kijkt uit naar de samenwerking met Women in AI om een betekenisvolle verandering in het tech landschap te stimuleren.

Samenwerking

De NL AIC en Women in AI bundelen hun krachten om AI-gedreven innovatie te bevorderen, diversiteit te stimuleren en een meer inclusieve toekomst voor de techindustrie te creëren. Door onze krachten en middelen te bundelen kunnen we belangrijke stappen zetten in het vormgeven van de toekomst van AI en het creëren van positieve maatschappelijke impact.

Met dank aan Ingrid van Heuven van Staereling van Women in AI voor het interview.

Delen via: