Duitse AI-award voor CLAIRE en ELLIS

Gepubliceerd op: 25 oktober 2021

Foto: Christian Hahn

Hij werd op 30 september 2021 in Berlijn uitgereikt: de Deutscher KI-Preis. Winnaars van deze prestigieuze Duitse award op het gebied van AI zijn in 2021 the Confederation of Laboratories for AI Research in Europe (CLAIRE) en the European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS). Beide organisaties streven er ieder op hun eigen manier naar om Europese AI een extra boost te geven. ELLIS en CLAIRE gaan het prijsgeld van 100.000 euro daar ook voor gebruiken, zowel afzonderlijk als met gezamenlijke projecten.

Internationale erkenning

“Het is geweldig dat onze visie en inspanningen op het vlak van een excellente Europese AI zo duidelijk worden erkend, en dat we deze belangrijke prijs delen met onze collega’s van ELLIS”, aldus Holger Hoos, hoogleraar Machine Learning bij Universiteit Leiden en medeoprichter en bestuurslid van CLAIRE. Hij was tijdens de uitreiking in Berlijn om de prijs namens CLAIRE in ontvangst te nemen, en deelde daar de award en het podium met Nuria Oliver, medeoprichter en vicepresident van ELLIS.

Max Welling, hoogleraar Machine Learning bij de Universiteit Amsterdam en medeoprichter van ELLIS, ziet de prijs dan ook als een mooie erkenning. “De Deutscher KI-Preis gaat normaliter naar Duitse initiatieven op het vlak van AI, en het is natuurlijk mooi dat de jury dit jaar besloten heeft om de award uit te reiken aan twee internationale organisaties. Dat geeft duidelijk aan dat ook zij het belang inzien van meer Europese samenwerking.”

Versterking Nederlands en Europees AI-landschap

De Deutscher KI-Preis wordt uitgereikt door WELT, een van de meest gelezen kranten in Duitsland. Deze award is in Europa een van de grootste in zijn soort. We feliciteren de netwerken CLAIRE en ELLIS van harte met deze bijzondere en internationale erkenning en ondersteunen de ambitie om het Nederlandse en Europese AI-landschap gezamenlijk verder te versterken. Lees voor meer informatie over de ambitie de interviews met Holger Hoos van CLAIRE en Max Welling van ELLIS.

Delen via: