OCLC

Gepubliceerd op: 2 oktober 2020

OCLC is een wereldwijd samenwerkingsverband van bibliotheken dat gezamenlijk gedeelde technologieservices en unieke research biedt aan zijn leden en aan de volledige branche.

Activiteiten op AI gebied

OCLC beheert de grootste bibliografische dataset (WorldCat) en ontwikkelt ML / AI-tools ten behoeven van beter collectiebeheer en zoekresultaten. OCLC Research heeft een onderzoeksagenda opgesteld met de technische, organisatorische en sociale uitdagingen bij de operationalisering van data science, machine learning en AI in de bibliotheek.

Bijdrage aan NL AIC

OCLC werkt al vele jaren aan het creëren, testen en opschalen van programma’s ter promotie van bibliotheken en het bibliotheekwezen. In het kader van de coalitie kan OCLC bijdragen op verschillende vlakken: kennisdeling dankzij de kracht van het OCLC netwerk, technologie expertise (inclusief AI/machine learning), onderzoek&ontwikkelingscapaciteit.

Waarom NL AIC?

OCLC wil in samenwerking met bibliotheken en relevante stakeholders (uitgevers, bibliotheek gerelateerde organisaties, universiteiten, overheden, enz.) de datastromen achter de workflows en de dienstverlening van bibliotheken verder ontwikkelen. De NL AIC kan een vruchtbare bodem bieden en als catalysator fungeren voor samenwerking op dit gebied.

Bekijk de website van de deelnemer