Terugblik op de AI & Erfgoed Conferentie

Gepubliceerd op: 29 april 2024

Op 25 maart 2024 organiseerde de werkgroep Cultuur en Media, in samenwerking met het Allard Pierson en de Bibliotheek UvA/HvA, de langverwachte AI & Erfgoed Conferentie. Bijna 200 professionals uit de erfgoedsector en AI-experts verzamelden zich op twee prachtige locaties in Amsterdam: de Doopsgezind Amsterdam Singelkerk en het Allard Pierson.

De conferentie bood een uitgebreid programma, met onder andere inspirerende keynotes, interactieve sessies en boeiende workshops. In de sfeervolle omgeving van de Singelkerk werden deelnemers verwelkomd met koffie en thee, waarna de dag officieel werd geopend door Trilce Navarrete en Els van der Plas.

Een van de hoogtepunten van de ochtend was de keynote van Kees Ribbens van het NIOD, waarin hij sprak over de rol van AI in het dichterbij brengen van de geschiedenis. Na een kennistest gepresenteerd door Eppo van Nispen tot Sevenaer en een boeiend gesprek over AI in de praktijk bij archief, bibliotheek en museum, was het tijd voor een welverdiende pauze.

In de middag verplaatste het programma zich naar het Allard Pierson, waar een divers aanbod aan workshops werd aangeboden. Van het koppelen van termen via API’s tot het ontcijferen van teksten met behulp van HTR-tools, de workshops boden deelnemers de mogelijkheid om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen.

De dag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel, waar deelnemers de kans kregen om informeel met elkaar in contact te komen en ervaringen uit te wisselen.

Het Allard Pierson maakt deel uit van Bibliotheek UvA/HvA en gezamenlijk zetten zij zich in voor de digitale innovatie van de bibliotheek en het erfgoed.

Een hartelijk dankwoord gaat uit naar alle sprekers, deelnemers en organisatoren die hebben bijgedragen aan het succes van deze conferentie. We kijken uit naar de volgende bijeenkomst.

Delen via: