ELSA Labs magazine, inzicht in methoden om samen werken aan de ontwikkeling van verantwoorde toepassing van AI

Gepubliceerd op: 24 oktober 2024

Samen werken aan verantwoorde ontwikkeling en inzet van AI, hoe doe je dat? Lees er alles over in de tweede editie van het ELSA Labs magazine. In de ELSA Labs wordt op basis van het ELSA concept op een innovatieve manier onderzoek gedaan naar en samengewerkt aan de verantwoorde ontwikkeling en toepassing van AI. ELSA staat hierbij voor Ethical, Legal & Societal Aspects.

ELSA Labs zijn consortia waarin naast wetenschappers ook de overheid, het bedrijfsleven, maatschappelijke partners, kennisinstellingen en inwoners van Nederland vertegenwoordigd zijn. Met elkaar wordt onderzocht hoe AI op een verantwoorde manier kan bijdragen aan onze samenleving.

Presentatie magazine ELSA Labs

Tijdens de open dag van de AI-hub Brightlands en tijdens het symposium van het ELSA Lab Noord-Nederland hebben respectievelijk Maurice Groten en Mirjam Plantinga de tweede uitgave van het ELSA Labs magazine met als thema ‘Methodology’ gepresenteerd. In deze editie van het magazine wordt uitleg gegeven over het ELSA concept en de verschillende ELSA Labs.

Thema tweede editie ‘Methodology’

Ontdek hoe ELSA Labs baanbrekend onderzoek doen naar de ethische, juridische en maatschappelijke impact van AI. In de tweede editie van het ELSA Labs magazine staat de aanpak en methoden van de ELSA Labs centraal.

“Dit magazine maakt de diversiteit en samenhang tussen de ELSA Labs op een mooie wijze inzichtelijk. Er is veel vraag naar methoden om verantwoord te werken met AI. Zeker nu de Europese AI-verordening een feit is. Het werk van de ELSA Labs is dus relevant voor alle NL AIC deelnemers en het bredere AI-veld”, aldus Pieter van Boheemen, voorzitter werkgroep Mensgerichte AI.

Van elkaar leren is essentieel

In het ELSA Lab netwerkproject werken ELSA Labs samen om van elkaar te leren. In deze editie van het ELSA Labs magazine gaan de ELSA Labs in op hun onderzoeksvraag, op de uitdagingen waar zij voor staan en hoe zij de samenwerking met alle partners in hun consortium vormgeven. De aanpak en methoden die worden toegepast in de diverse ELSA Labs lopen sterk uiteen. In deze editie van het ELSA Labs magazine maakt u kennis met deze methoden, en de betrokken onderzoekers en medewerkers.

Doel ELSA Labs

Het doel van de ELSA Labs is om kennis te ontwikkelen die bijdraagt aan de verantwoorde ontwikkeling en inzet van AI. De koploperpositie van Nederland in de Global Index on Responsible AI laat zien dat Nederland de verantwoorde ontwikkeling en inzet van AI serieus neemt. De ELSA Labs zijn één van de instrumenten die bijdragen aan het innemen van deze koploperpositie.

Meer informatie ELSA concept

We nodigen u graag uit het portfolio van alle 22 ELSA Labs in Nederland door te nemen ter inspiratie of om te verkennen of er mogelijkheden zijn om hiervan te leren of wellicht samen te werken. Het ELSA concept vormt een goede basis voor de ontwikkeling en toepassing van mensgerichte AI-oplossingen. Door met heldere ethische en juridische kaders mensgerichte AI te ontwikkelen en daarbij belanghebbenden actief te betrekken. Verantwoorde ontwikkeling en implementatie van AI  gaat om veel meer dan de ontwikkeling van algoritmen. Vragen als  hoe, waar en door wie ze worden toegepast en onder welke voorwaarden, zijn essentieel en staan in de ELSA aanpak centraal.

Interesse?

Indien u interesse heeft in het ELSA concept of de uitwerking hiervan in een ELSA Lab, dan nodigen we u van harte uit het ELSA Labs magazine te lezen. De eerste versie van het ELSA magazine is hier te vinden. Ook kunt u het manifest Mensgerichte AI raadplegen.

Als u vragen heeft over het ELSA concept, dan vindt u op deze pagina meer informatie, leest u hier meer over het Netwerkproject mensgericht AI-onderzoek met ELSA Labs of u kunt contact opnemen met Willeke Klinker, werkgroep Mensgerichte AI.

Delen via: