Online evenement: Digitaal Erfgoed Nieuwjaarsevent

Monumentale Bibliotheek Utrecht

Goede en onafhankelijke toegang tot ons erfgoed in tekst, beeld en geluid is van groot belang. Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) stimuleert en faciliteert kennisdeling en samenwerking op dit vlak. Vanuit de monumentale Bibliotheek Utrecht organiseert het NDE een evenement waarbij op een bruisende manier en aan de hand van voorbeelden uit de praktijk de stand van zaken van digitaal erfgoed in Nederland toegelicht wordt.

Na deze bijeenkomst bent u geïnformeerd over:

 • Wat het NDE de afgelopen jaren gerealiseerd heeft,
 • Hoe digitaal erfgoed toegepast wordt,
 • Wat er voor verder toepassing nodig is.

Wanneer en voor wie?

Bent u professional of vrijwilliger binnen de erfgoedsector, ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten? Dan bent u van harte welkom om dit online evenement bij te wonen op 21 januari 2022 van 14.00 tot 15.00 uur.

Programma:

 • Welkom en inleiding – Kim Visser en Afelonne Doek
 • Presentatie van onderzoek Stand van het Nederlands Digitaal Erfgoed 2021 – Max Kemman (Dialogic)
 • Reacties door mensen uit het erfgoedveld op de stand van digitaal erfgoed in Nederland
 • In gesprek over digitaal erfgoed en het publiek domein – José van Dijck (Universiteit Utrecht) en Martijn Kleppe (Koninklijke Bibliotheek)
 • AI in de praktijk – Michel de Gruijter over het project Krant en foto’s; met kunstmatige intelligentie wordt de rijkdom van persfotoarchieven ontsloten
 • Aanbieding Position paper “De Kunst van AI voor iedereen. De verbindende kracht van cultuur en media” aan Barbera Wolfensberger (Ministerie van OCW) door Eppo van Nispen tot Sevenaer (AI Coalitie)
 • Visie van kleine erfgoedorganisaties – Anton Cruysheer (Landschap Erfgoed Utrecht)
 • Mini-docu over het project “De Noorse Cyclus”. Over de totstandkoming van een fris en funky jazzstuk uit de archieven de Wereldomroep. Door Nederlands Jazz Archief en Podiumkunst.net
 • Afsluiting – Afelonne Doek
 • Muzikale afsluiting: Jazzband Eric Ineke & The Frans Elsen Factor

Interesse?

Kijk hier voor meer informatie over het online evenement en de mogelijkheid om u aan te melden.

Delen met:

Event informatie

Datum

21/01/2022

Tijden

14:00

Locatie

Bouwstenen

De NL AIC werkt samen aan de benodigde kennis, expertise en resultaten op vijf thema’s, ook wel bouwstenen genoemd, die belangrijk zijn voor een innovatieve impact in economische en maatschappelijke toepassingsgebieden.

Toepassingsgebieden

AI is een generieke technologie die uiteindelijk haar toepassing vindt in alle sectoren. Het is van belang in te zetten op specifieke, voor Nederland relevante sectoren, waar goede resultaten te behalen zijn en waar kennis en ervaring opgeschaald kan worden voor toepassing in andere sectoren.

Word deelnemer

Om initiatieven in Artificial Intelligence te stimuleren en te verbinden, zijn we er als Nederlandse AI Coalitie van overtuigd dat een actieve samenwerking met een breed palet aan stakeholders essentieel is. In het eigen vakgebied en met andere stakeholders in het ecosysteem om een zo groot mogelijke impact te bereiken voor de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (groot, klein, startup), overheid, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties kunnen deelnemen.

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de pagina over de NL AIC.