Mediawijsheid Kennisdag 2024

Datum

28 mei 2024

Locatie

Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Hilversum

Aanmelden

Op 28 mei 2024 vindt de Mediawijsheid Kennisdag (voorheen MNX) plaats, het mediawijsheid-event voor het netwerk. Tijdens deze dag kom het netwerk bij elkaar in Beeld & Geluid Hilversum om kennis op te doen en uit te wisselen, om relaties te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen.

In een gevarieerd, programma gaat het netwerk aan de slag met de vragen op het gebied van mediawijsheid, de uitdagingen, oplossingen, beleid en de praktijk. De dag begint om 11.00 uur (inloop
vanaf 10.30 uur) met een plenair programma, gevolgd door een netwerklunch met randprogrammering en daarna een middagprogramma met deelsessies. Ter afsluiting is er vanaf 16.00 uur een borrel. 

Bijdrage NL AIC aan het programma

Kolja Verhage, lid van het kernteam van de werkgroep Mensgerichte AI, verzorgt samen met Erik Boekesteijn en Marjolein Oomes één van de vijf deelsessies in van het programma. Daarnaast reflecteert Eppo van Nispen tot Sevenaer, voorzitter werkgroep Cultuur en Media, op de onderwerpen die aan bod komen tijdens de deelsessies. Onderstaand een overzicht van de vijf inspirerende deelsessies en de thema’s die aan bod komen:

 • AI-wijsheid
  Welke ethische afwegingen kun je (als organisatie) maken voordat je AI inzet? 
  Erik Boekesteijn & Marjolein Oomes (KB, de nationale bibliotheek) en Kolja Verhagen (Nederlandse AI Coalitie)
 • Nieuwswijsheid & desinformatie
  Een inhoudelijke inleiding op nieuwswijsheid in al zijn facetten, waarbij ingezoomd wordt op radicalisering, desinformatie en kwetsbare groepen.
  Yves van Eijck (Beeld & Geluid) en Mimi van Dun (DichterBijNieuws)
 • Digitale balans
  Duik in de totstandkoming, toepassing en ontwikkeling van het Digitale Balansmodel en denk mee over uitdagingen op het gebied van digitale balans.
  Anouk Tuijnman (Trimbos-instituut)
 • Kritisch denken & mediawijsheid
  Ga in een interactieve werksessie in relatietherapie met je sociale media en met de vraag: hoe leren we jongeren kritisch na te denken over digitale techniek? 
 • Harriët Leget & Daan van Riet (Kennisnet) en Jelle van der Ster (SETUP)
 • Kinderrechten in de digitale wereld
  Wat zijn de rechten van het kind in de digitale ruimte en hoe zorgen we ervoor dat deze worden gewaarborgd?
  Peter Joziasse, Sarah ter Maat en Maryem Lhajoui (Digital Child Rights), Johan Kruip (UNICEF) en Hugo Prakke (Gemeente Baarn)

Interesse in meer informatie over deze Kennisdag? Raadpleeg hier het volledige programma.  

Praktische informatie 

De Kennisdag is gratis bij te wonen,  aanmelden is verplicht. Deze bijeenkomst vindt fysiek plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. Er worden geen opnames gemaakt; terugkijken is dus niet mogelijk. De Mediawijsheid Kennisdag 2024 zit vol. Wilt u er toch bij zijn? Laat uw gegevens dan achter. We voegen u toe aan de lijst wanneer iemand anders zich afmeldt.  Meld u hier aan voor de wachtlijst.

Interesse?

Interesse in meer informatie over de aanpak van de NL AIC in onder meer de werkgroep Mensgerichte AI? Neem dan contact op met Náhani Oosterwijk.

Delen via: