Kick-off werkgroep Gebouwde Omgeving

Datum

15 juli 2024

Locatie

Online event

Aanmelden

Op donderdag 18 februari start de werkgroep Gebouwde Omgeving van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) met een online kick-off. De werkgroep heeft als doel de kansen en uitdagingen voor AI te identificeren en samenwerkingspartners te verbinden. Om zo gezamenlijk te werken aan de ontwikkelingen van standaarden, AI-gebaseerde applicaties voor predictief onderhoud, supply chain management en bouwlogistieke optimalisatie en AI-ondersteunde besluitvorming. Tevens staan onderwerpen als modulaire en industriële bouw en renovatie, de inbedding van de toepassing van AI in de gebouwde omgeving in de (regionale) fieldlabs en beroepsonderwijs en het vergroten van de adoptiegraad van AI gebaseerde toepassingen op de agenda. 

Uitdaging

Er zijn in dit toepassingsgebied veel voorbeelden te noemen waar AI een toevoeging kan zijn op ons menselijke vermogen om keuzes te maken. En dat is direct de valkuil. De mogelijkheden zijn zo groot dat zonder kapstok of filter keuzes maken onmogelijk is. Daarom kiest de werkgroep Gebouwde Omgeving ervoor om de komende jaren te starten met het ontwikkelen van programma’s in de volgende categorieën: 

  • Adoptie van AI door bedrijven in de ontwerp-, bouw- en technieksector. 
  • Bijdragen aan het ontwikkelen van standaarden voor AI op gebied van uitwisseling van data en de ontwikkeling van AI en data gedreven applicaties. 
  • Het betrekken van het beroepsonderwijs. 
  • Het binnen dit toepassingsgebied stimuleren van de acceptatie van AI als fenomeen onder inwoners en medewerkers. 

Programma

We schetsen tijdens deze kick-off de opzet en aanpak van de werkgroep en laten zien hoe u als deelnemer mee kunt doen en bij kunt dragen aan de concrete en ambitieuze plannen van de NL AIC. Het programma ziet er als volgt uit: 

  • Welkom door Arjan Wallinga (Kwartiermaker werkgroep Gebouwde Omgeving)
  • Introductie van de NL AIC door Kees van der Klauw (Coalitiemanager NL AIC)
  • Voorbeeld van AI in de praktijk door Anton Sijtsema (RWS) 
  • Toelichting van de 4 categorieën en aanzet tot drafroadmap door Huub Keizers (BTIC) 
  • Voorziene jaaragenda 
  • Afsluiting  

Bent u al deelnemer van de Nederlandse AI Coalitie? Wees welkom om aan te sluiten. Nog geen deelnemer, maar wel benieuwd? De eerste sessie is vrij toegankelijk.  

Geïnteresseerd in dit thema? Word deelnemer van de NL AIC en profiteer van de kennis en het netwerk rondom Gebouwde Omgeving en andere relevante AI-thema’s. Voor meer informatie over de werkgroep kunt u deze pagina raadplegen. 

Delen via:

Andere evenementen

AI in de GGz

22 november 2024

Rode Hoed, Amsterdam

Bekijk evenement