Intreerede Mathijs de Weerdt, werkgroep Energie en Duurzaamheid

Datum

6 juli 2023

Locatie

TU Delft, Aula (auditorium/derde etage), Mekelweg 5 in Delft

Aanmelden

Op 7 juni 2023 vindt de inaugurele rede plaats van Mathijs de Weerdt, in 2022 aangesteld als hoogleraar Algoritmiek van Planning & Scheduling, TU Delft. Mathijs is tevens voorzitter van de werkgroep Energie en Duurzaamheid. De titel van zijn intreerede is “Algorithms find solutions, so what’s the problem?” 

Visie

De ontwikkelingen in de informatica en het onderzoek naar artificiële intelligentie zijn de laatste jaren stormachtig geweest. Doorbraakresultaten zoals een computer die in 2015 van de belangrijkste Go-kampioen won, bewijzen dat deze recente uitvindingen het potentieel hebben om de strategische besluitvorming aanzienlijk te verbeteren. Met als resultaat kosten bij complexe operaties te verlagen, ook buiten de games om.  
 
Mathijs is ervan overtuigd dat algoritmische inzichten kunnen bijdragen tot het oplossen van plannings- en planningsproblemen in alle disciplines, en ook tot het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Bovendien heeft dit belangrijke gevolgen voor fundamenteel algoritme-onderzoek. Mathijs illustreert dit aan de hand van twee domeinen die hem na aan het hart liggen: spoorvervoer en de energietransitie.  

Nadere informatie

Geïnteresseerd in de visie van Mathijs? Raadpleeg dan alvast deze link. Daarnaast kunt u ook het position paper van de werkgroep Energie en Duurzaamheid lezen over de toepassing van AI ten behoeve van de energietransitie. Om de intreerede van Mathijs bij te wonen, kunt u zich aanmelden via deze website

Delen via:

Andere evenementen

NL AI Congres 2024

24 april 2024

De Rijtuigenloods, Piet Mondriaanplein 61, 3812 GZ Amersfoort

Bekijk evenement

Hackathon: AI in onderwijs

12 juni 2024

Designlab, Universiteit Twente

Bekijk evenement