AI-Parade in bibliotheken Forum Groningen (Nieuwe Markt en Haren)

Datum

2 maart 2023

Locatie

Forum Groningen (locaties Nieuwe Markt en Haren)

Aanmelden

De toenemende digitalisering en daarmee de inzet van Artificiële Intelligentie (AI) heeft de samenleving zowel positief als negatief op scherp gezet. AI maakt al lang een groot onderdeel uit van ons dagelijks leven en zal dat in de toekomst in nog veel grotere mate doen. Een groot deel van de inwoners van Nederland heeft echter nog weinig kennis van AI en is zich nog niet bewust van de impact van de toepassing van AI in hun dagelijks leven.

Om inwoners van Nederland zo veel mogelijk voor te bereiden op een toekomst met AI is het van belang hen direct te betrekken en het niveau van kennis en bewustzijn over AI te verhogen. Om hen in staat te stellen de toepassing van AI zo goed mogelijk in hun dagelijks leven te kunnen benutten.

Start AI-Parade in bibliotheken Forum Groningen (Nieuwe Markt en Haren)

De AI-Parade is een reizende manifestatie die burgers laat kennismaken met AI en het gesprek laat voeren over de inzet en invloed op de samenleving. Van 3 tot en met 26 februari 2023 vindt de AI-Parade plaats in bibliotheken Forum Groningen (locaties Nieuwe Markt en Haren) met een interessant programma. De AI-Parade bestaat uit een installatie met verschillende elementen en diverse activiteiten voor jong en oud, zoals met films, theater, workshops, installaties, walk-ins en een heuse Starry AI Bingo.

Gevarieerd programma

In de periode tot en met 26 februari zijn er diverse activiteiten gepland tijdens de AI-Parade. Hierbij een greep uit de activiteiten: 

 • AI-café op 15 februari, samen met ELSA Lab Noord-Nederland (Nieuwe markt en Haren)
  Ga met experts in gesprek over de inzet van AI in de zorg. Welke rol zal AI in de toekomst spelen en welke rol speelt het nu al. In dit laagdrempelige en interactieve AI café belichten we de relatie tussen kunstmatige intelligentie en de zorg vanuit verschillende invalshoeken en kun je terecht met je vragen en zorgen bi jverschillende experts. In Haren zijn dat Frank Schroer (moderator), Thijmen Kupers, Rozemarijn Vliegenthart en Mirjam Plantinga. In Groningen zijn dat Mirjam Plantinga (moderator), Thijmen Kupers, Rick Pleijhuis en Els Maeckelberghe. Activiteit in samenwerking met ELSA Lab Noord-Nederland.

 • Expositie Alledaagse Intelligentie (locatie Haren)
  Weet u waar AI allemaal voor gebruikt wordt? Ontdek het tijdens de AI-Parade! Bij de installatie ‘Alledaagse Intelligentie’ vindt u alledaagse situaties, en leert u hoe AI hier nu al wordt ingezet, of in de toekomst kan worden ingezet.

 • What the future wants (locatie Haren)
  In deze kleine tentoonstelling ontdekt u het geheime leven achter de schermen die u dagelijks gebruikt. Hoeveel mensen zijn er bijvoorbeeld nodig om een smartphone te maken? En wat maakt een app verslavend? 

 • Talkshow Lucas de Man op 21 februari (locatie Nieuwe Markt)
  Is er eindelijk eeuwig leven door AI? Zo niet fysiek dan toch wel virtueel! Bereid u voor op een rollercoaster langs mogelijkheden en uitdagingen. Lucas De Man stelt u tijdens deze theatrale talkshow voor aan muzikanten, wetenschappers, filosofen en speciale gasten die u allen meenemen in de toekomst van eeuwig leven. Een show over onze heel nabije toekomst.
 • AI en Origami op 25 februari (locatie Nieuwe Markt)
  Origami als inspiratie voor de meest geavanceerde technologie, activiteit in samenwerking met ELSA Lab Noord-Nederland. Origami is momenteel weer volop in de aandacht als activiteit die rust en reflectie geeft in een hectische wereld. Tegelijkertijd dient het ook als inspiratie voor de meest geavanceerde technologie. Tijdens deze workshop maakt u kennis met deze twee kanten van origami. Deze workshop wordt gegeven door Judith van der Elst van ELSA Lab Noord-Nederland en Laura Boomsma van Academie Minerva en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, en volwassenen.
 • Starry AI Bingo op 25 februari (locatie Nieuwe Markt)
  Kom bingo spelen en kijk of het u lukt om de beelden te matchen bij de instructie waarmee de AI aan de slag is gegaan. Meedoen is gratis. Tijdens de Starry-AI Bingo draaien we het bingo wiel op weg naar prijzen, maar gaan we ook op zoek naar antwoorden op de vraag: Is er een toekomst voor AI-kunst, en welke?

Interesse?

Kijk hier voor meer informatie over het gevarieerde programma bestaande uit diverse activiteiten van de AI-Parade in Forum Groningen (locaties Nieuwe Markt en Haren). Bezoek  deze pagina voor meer informatie over het belang van deze maatschappelijke dialoog over mensgerichte AI en de aanpak van de AI-Parade. 

Delen via:

Andere evenementen

NL AI Congres 2024

24 april 2024

De Rijtuigenloods, Piet Mondriaanplein 61, 3812 GZ Amersfoort

Bekijk evenement

Hackathon: AI in onderwijs

12 juni 2024

Designlab, Universiteit Twente

Bekijk evenement