Winnaar Nationale AI Challenge 2024 bekend: Kickstart AI en NL AIC kiezen Erasmus MC als beste AI-case  

Gepubliceerd op: 10 september 2024

Kickstart AI en de Nederlandse AI Coalitie maken vandaag de winnaar van de Nationale AI Challenge 2024 bekend. Na een selectiedag, waarbij vijf finalisten hun case presenteerden, is het Erasmus MC als winnaar uit de bus gekomen.

Het Erasmus MC wil met de inzet van AI-technologie de efficiëntie en kwaliteit van zorg op de afdeling Spoedeisende Hulp verbeteren. Een team van toegewijde AI-experts en software engineers van Kickstart AI gaat nu aan de slag om de uitdagingen van het Erasmus MC met AI op te lossen.

Luka van der Sande, Adviseur & analist Integraal CapaciteitsManagement (ICM) van het Erasmus MC: “We zijn erg blij dat we hebben gewonnen. Heel fijn om samen te werken aan onze use case zodat we beter kunnen voorspellen hoeveel patiënten wanneer op de spoedeisende hulp komen. Daardoor kan de juiste zorg sneller op de juiste plaats geleverd worden.”

Aanmeldproces

De eerste Nationale AI Challenge startte op 11 juni 2024 met het aanmelden van use cases. De meest kansrijke inzendingen voldeden aan criteria zoals het aanpakken van een concreet, relevant probleem binnen de kernactiviteiten van de organisatie, maatschappelijke impact teweegbrengen (schaalbare oplossing) en voldoende kwalitatieve data hebben voor AI-ontwikkeling.

Selectieprocedure

Na een voorselectie presenteerden de top 5 kandidaten op 9 september 2024 hun cases aan de jury. De finalisten waren Auris (in samenwerking met Universiteit Twente), Louwman Group, Gemeente Huizen en partners, Erasmus MC en Stichting Carecodex. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Marelle van Beerschoten (oprichter en directeur van Digital Shapers), bestaande uit Jos de Groot (directeur digitale economie bij het Ministerie van Economische Zaken), Janneke Niessen (oprichter en investeerder bij CapitalT), Andy Lurling (oprichter van LumoLabs) en Thomas Dohmen (directeur van Utrecht AI Lab) koos vervolgens de winnaar. Het Erasmus MC viel op met een concreet probleem en duidelijke maatschappelijke impact.

Oordeel jury

Marelle van Beerschoten, oprichter en directeur van Digital Shapers, en voorzitter van de jury van de Nationale AI Challenge: “Het Erasmus MC heeft tijdens de Nationale AI Challenge een uiterst concrete en maatschappelijk relevante case gepresenteerd. Het is een complexe uitdaging om het aantal patiënten op de spoedeisende hulp te voorspellen en dit vraagt om een innovatieve aanpak waarbij AI een cruciale rol kan spelen. We zijn enthousiast dat de AI experts van Kickstart AI nu gaan samenwerken met de zorgprofessionals van het Erasmus MC om samen een AI-oplossing te ontwikkelen die potentieel breder in de zorgsector kan worden toegepast.

Projectteam Nationale AI Challenge samen met de winnaar van 2024: Erasmus MC

Vervolgtraject

In de komende maanden wordt door een team van toegewijde AI-experts en software engineers van Kickstart AI een geavanceerde AI-oplossing ontwikkeld voor het Erasmus MC. Hierbij wordt niet alleen gefocust op het bouwen van een geavanceerd AI-model en de software die nodig is om dat model te kunnen integreren in de huidige digitale omgeving van het Erasmus MC, maar zal ook goed worden gelet op gebruiksvriendelijkheid. Het team streeft ernaar een naadloze aansluiting te realiseren tussen de AI-technologie en de dagelijkse werkzaamheden van zorgprofessionals, om zo maximale impact te bereiken in de patiëntenzorg. En wat vooral ook van belang is, de inzichten die in dit traject ontstaan, zijn waardevol voor een breder publiek en dragen bij aan de ontwikkeling en adoptie van AI in Nederland. Dit geeft een boost aan zowel innovatie als productiviteit en versterkt de concurrentiepositie van Nederland. 

Meer informatie

Kickstart AI en de Nederlandse AI Coalitie richten zich beide op het bevorderen van de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland en hebben elkaar gevonden als complementaire partners met een gedeelde missie om de ontwikkeling en adoptie van AI te bevorderen. Als eerste stap in de samenwerking werd de Nationale AI Challenge 2024 gelanceerd voor deelnemers aan de NL AIC. Via de website en socials van Kickstart AI en NL AIC kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van de voortgang van het project.

Delen via: