De Nationale AI Challenge, een unieke kans voor bedrijven om aan de slag te gaan met AI

Gepubliceerd op: 31 juli 2024

Een unieke kans om met een team van software engineers en data scientists te werken aan een AI-toepassing om uw bedrijfsvoering te optimaliseren. Dat kan met de Nationale AI Challenge.

AI biedt grote kansen voor het bedrijfsleven, maar het lukt niet alle bedrijven om te herkennen waar die kansen liggen en/of om die ook te benutten. En dat terwijl Nederland een zeer sterke kennispositie heeft op het gebied van AI. Daarom slaan de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en Kickstart AI de handen ineen en organiseren zij de Nationale AI Challenge.

Doe mee met de Nationale AI Challenge

We roepen bedrijven en maatschappelijke organisaties op om een use case in te dienen, waarbij AI een optimalisatieslag kan betekenen in de bedrijfsvoering. Om kans te maken op selectie, dient de use case bovendien voor meerdere partijen relevant te zijn. Om een goede use case te formuleren,is geen brede kennis van AI nodig. “Het in de eerste plaats van belang om je eigen bedrijf goed te kennen, en te bedenken waar de knelpunten zitten,” zegt Janneke Niessen, jurylid van de Nationale AI Challenge en oprichter en investeerder bij CapitalT. “Het is een valkuil om te denken dat je vanuit de technologie moet zoeken naar toepassingen. Als je namelijk goed weet hoe je bedrijf in elkaar steekt, waar knelpunten zitten en waar je naartoe wilt met je bedrijf, dan kun je makkelijker herkennen waar kansen zitten voor de toepassing van AI”, vervolgt Janneke.

Selectiecriteria

In het selectieproces wordt goed gekeken of de beoogde AI-toepassing daadwerkelijk positieve impact heeft op de strategie, de bedrijfsvoering en/of werknemers van de organisatie. Daarnaast is het ook belangrijk dat de inzichten uit de challenge breed te delen zijn en dat er voldoende en kwalitatieve data beschikbaar is om de challenge op te lossen. Interesse om een use case in te dienen? De challenge is toegankelijk voor deelnemers in de NL AIC, en organisaties die samen met een deelnemer van de NL AIC aan de use case werken.  

Wat is een kansrijke use case?

Een goed voorbeeld van een use case is het voorspellen van het aantal gasten in de horeca. Daarmee kan inkoop en bezetting beter worden gepland om de kosten te optimaliseren. Een dergelijke use case kan uitstekend door AI worden geoptimaliseerd en is voor nagenoeg de hele horecabranche van betekenis. De winnende use case wordt gedurende 3 tot 9 maanden door een team van data scientists en software engineers uitgewerkt. “Dat is echt uniek aan deze challenge. We merken namelijk dat bij veel bedrijven de kennis en toegang tot data scientists ontbreekt die nodig is om aan de slag te kunnen met AI. Daarom kiezen we er niet voor om gewoon een bedrag aan te bieden, maar bieden we juist praktische hulp van experts”, aldus Janneke Niessen.

Doel Nationale AI Challenge

Het doel van de Nationale AI Challenge is niet alleen om de winnende use case uit te werken, maar ook om als inspiratie te dienen voor hoe AI de bedrijfsvoering kan verbeteren, versnellen en/of efficiënter kan maken. “Met de Nationale AI Challenge willen we een zetje geven aan de ontwikkeling en adoptie van AI, want momenteel doen we het op dat gebied nog niet zo goed in Nederland. Ondanks onze stevige positie op gebied van AI-kennis en -innovatie, anticipeert het brede bedrijfsleven nog onvoldoende op de kansen die de technologie biedt. Dat gaat onder andere ten koste van de productiviteit van Nederlandse bedrijven”, vervolgt Janneke Niessen.

Met een bredere toepassing van AI in Nederland, zal het talentenbestand met software engineers en data scientists ook groeien. Daarmee wordt dit talent breder toegankelijk in Nederland en geeft zo een boost aan zowel innovatie als productiviteit en versterken we de concurrentiepositie van Nederland.

Interesse? Dien uw use case in voor 16 augustus!

Wordt uw bedrijf of maatschappelijke organisatie de grote inspiratiebron voor het Nederlandse bedrijfsleven om AI toe te passen? Meld u nu laagdrempelig aan! Kijk hier voor meer informatie en raadpleeg dit overzicht wat de kenmerken zijn van een goede use case, en dien uw case voor 16 augustus 2024 in via het aanmeldformulier.

Delen via: