Dankzij AI meer efficiëntie en kwaliteit van zorg op Spoedeisende Hulp

Gepubliceerd op: 19 december 2024

Afgelopen week bracht de NL AIC in samenwerking met Kickstart AI en Erasmus MC professionals uit de gezondheidszorg uit Nederland bijeen om te praten over hoe problemen in de gezondheidszorg kunnen worden opgelost met AI. Kickstart AI en Erasmus MC zijn onlangs een samenwerking aangegaan om te onderzoeken hoe de efficiëntie en kwaliteit van zorg op de Spoedeisende hulp kan worden verbeterd met behulp van AI.

Tijdens het evenement op 12 december 2024 zijn onder begeleiding van Nicky Hekster namens de werkgroep Gezondheid en Zorg de eerste lessons learned rond het operationaliseren van de use case gedeeld met betrokkenen, waaronder diverse deelnemers aan deze werkgroep.

Verbeteren efficiëntie en kwaliteit zorg met behulp van AI

Het Erasmus MC wil met de inzet van AI-technologie de efficiëntie en kwaliteit van zorg op de afdeling Spoedeisende Hulp verbeteren. Door een team van toegewijde AI-experts en software engineers van Kickstart AI wordt een data-gedreven oplossing ontwikkeld die artsen en verpleegkundigen van het Erasmus MC in staat stelt om actief data te gebruiken voor het nemen van weloverwogen beslissingen in hun dagelijkse praktijk. Hierbij wordt niet alleen gefocust op de software die nodig is om dat model te kunnen integreren in de huidige digitale omgeving van het Erasmus MC, maar zal ook goed worden gelet op de gebruiksvriendelijkheid.

Het team streeft ernaar een naadloze aansluiting te realiseren tussen de AI-technologie en de dagelijkse werkzaamheden van zorgprofessionals, om zo maximale impact te bereiken in de patiëntenzorg. En wat vooral ook van belang is, de inzichten die in dit traject ontstaan, zijn waardevol voor een breder publiek en dragen bij aan de ontwikkeling en adoptie van AI in Nederland. Dit geeft een boost aan zowel innovatie als productiviteit en versterkt de concurrentiepositie van Nederland. 

Learning event op 12 december 2024

Tijdens een productieve ochtend bespraken twee sprekers wat een AI use case succesvol maakt en welke stappen je moet volgen als je als organisatie AI effectief wil implementeren.

Marjolein Kremers, hoofd van de Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC, vertelde hoe de use case bij het Erasmus MC is ontwikkeld en wat daarbij komt kijken. Eén van de dingen die Marjolein aanhaalde was: “Om echt te kunnen innoveren, moeten we diep in de inhoud van de use case duiken en begrijpen dat elk onderdeel, zoals de Spoedeisende Hulp, slechts een onderdeel is van een groter onderling verbonden proces is. Het succes ligt in het betrekken van alle betrokkenen en om klein maar concreet te starten”.

Sophia Zitman, AI Project Lead bij Kickstart AI, richtte zich in haar bijdrage op het geven van praktische richtlijnen voor het ontwikkelen van een use case.  Sophia zei: ”AI is een krachtig hulpmiddel, maar het ware potentieel ervan wordt pas ontsloten door middel van doordachte implementatie en organisatorische integratie. Vergeet niet dat het hart van elk AI-project de impact op mensen is. Betrek je eindgebruikers vanaf het begin, dit is de belangrijkste stap om AI succesvol toe te passen.

Onze dank gaat uit naar alle professionals in de gezondheidszorg voor het delen van hun ideeën en inzichten tijdens het Learning Event op 12 december 2024. Kickstart AI gaat nu samen met het Erasmus MC verder aan de slag om deze use case in de praktijk te kunnen implementeren.

Over de Nationale AI Challenge

Kickstart AI en de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) richten zich beide op het bevorderen van de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland. Als eerste stap in de samenwerking werd er in 2024 een Nationale AI Challenge opgezet voor deelnemers aan de NL AIC. Met als doel om door krachten te bundelen concrete uitdagingen waar bedrijven of maatschappelijke organisaties in de praktijk mee te maken hebben, aan te pakken, en deze met behulp van AI op te lossen. 

Werkgroep Gezondheid en Zorg

Interesse in de ontwikkeling en toepassing van AI in de gezondheidszorg? Kijk dan hier voor meer informatie over de activiteiten van de werkgroep Gezondheid en Zorg van de Nederlandse AI Coalitie.

Delen via: