Nederland op nummer 1 in verantwoorde ontwikkeling en toepassing van AI

Gepubliceerd op: 14 juni 2024

We zijn verheugd aan te kondigen dat Nederland op de eerste plaats staat in de Global Index on Responsible AI, uitgebracht op 13 juni 2024. Deze prestatie onderstreept de inzet van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) in het bevorderen van verantwoorde ontwikkeling en toepassing van AI voor de gehele samenleving. De index is gebaseerd op gegevens en evaluaties van 138 landen over de periode van 2023 tot 2024, en maakt daarbij gebruik van de grootste dataset die momenteel voor handen is omtrent verantwoorde AI-innovatie.

De Global Index on Responsible AI beoordeelt landen op basis van verschillende criteria, waaronder ethische richtlijnen, transparantie, inclusiviteit en de impact van AI op de samenleving. Nederland heeft op al deze fronten uitstekende resultaten behaald. Dit is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties, die samenkomen bij de NL AIC.

Zo scoort ook de Nederlandse overheid hoog in de index, onder meer dankzij hun innovatieve houding, gestelde kaders en mensgerichte benadering omtrent AI-innovatie en implementatie. Door middel van duidelijke ethische richtlijnen en transparante beleidsvoering, hebben zij een solide basis gelegd voor de ontwikkeling en toepassing van AI, die niet alleen technologische vooruitgang stimuleert maar ook publiek vertrouwen en maatschappelijke waarde waarborgt.

Ecosysteem denken bij de NL AIC

De NL AIC richt zich op het creëren van een ecosysteem waarin AI niet alleen economische voordelen biedt, maar ook bijdraagt aan maatschappelijke vooruitgang. Door middel van verschillende initiatieven en samenwerkingen hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt in sectoren zoals de gezondheidszorg, mobiliteit, energie en veiligheid. Onze aanpak is gericht op het waarborgen van ethische normen en het bevorderen van maatschappelijk waarde, zodat niemand wordt uitgesloten van de voordelen die AI te bieden heeft.

De Global Index on Responsible AI is volledig onafhankelijk en heeft 138 landen geëvalueerd op basis van hun inspanningen en resultaten op het gebied van verantwoorde AI. Dit maakt de ranking van Nederland des te indrukwekkender en laat zien dat we wereldwijd vooroplopen in de ethische toepassing van AI. Vind hier het gehele rapport.

We willen alle betrokkenen bedanken voor hun bijdragen aan deze prestatie. Dit is een gezamenlijke overwinning die laat zien wat we kunnen bereiken door samen te werken. De eerste plaats in de Global Index on Responsible AI is een bevestiging van onze inspanningen, maar ook een aanmoediging om door te gaan op deze weg.

Bij de NL AIC blijven we ons samen met onze deelnemers, partners en AI-hubs inzetten voor een toekomst waarin technologie en menselijke waarden hand in hand gaan. Bent u nog geen deelnemer? Dan nodigen we u uit om deel te nemen aan onze initiatieven en samen te werken aan het verder versterken van Nederland’s positie als leider in verantwoorde AI-innovatie. Lees hier verder en meld u vandaag nog aan.

Delen via: