Amsterdam AI ontvangt NWO-subsidie voor AI Impact Project

Gepubliceerd op: 6 augustus 2024

Amsterdam AI, de AI-hub in Amsterdam, heeft een NWO-subsidie ontvangen voor het innovatieve project ‘The AI Society: Conversations on the impact of Artificial Intelligence’. Dit is één van de twaalf geselecteerde projecten in het kader van de call for proposals voor wetenschapscommunicatie van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Gericht op het overbruggen van de kloof tussen wetenschap en samenleving.

In gesprek over de impact van AI

Dit project richt zich op de noodzaak om het publiek bewust te maken van de impact van AI en de dialoog tussen wetenschappers en het publiek te bevorderen en wordt geleid door Erik van Zwol, Amsterdam AI. Terwijl AI snel toeneemt, is het van belang cruciale vragen te stellen over privacy, gelijkheid en toekomstige werkgelegenheid. Het project richt zich op fysieke interacties om echte betrokkenheid tussen wetenschap en maatschappij te bevorderen.

Aanpak en samenwerking

Binnen het brede consortium is er veel ervaring in het faciliteren van (maatschappelijke) gesprekken over AI. Amsterdam AI zal haar uitgebreide ervaring inzetten om open discussies te stimuleren over belangrijke onderwerpen zoals generatieve AI, de oorsprong van AI, deep fakes en andere actuele onderwerpen. In samenwerking met een vooraanstaand consortium, waaronder de Gemeente Amsterdam, NEMO, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, 3DUniversum, Ink Social Design Studio, Amsterdam AI en de Nederlandse AI Coalitie, zal het project diverse maatschappelijke belanghebbenden betrekken.

Doelstellingen

De doelstellingen van het project zijn:

  • Publiek begrip vergroten, het bewustzijn van AI en de maatschappelijke implicaties ervan vergroten.
  • Betekenisvolle dialoog faciliteren, een platform bieden voor open en gelijkwaardige gesprekken.
  • Een brug slaan tussen wetenschap en maatschappij. Verbind wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke behoeften door waardevolle inzichten.

De deelnemers aan het consortium zijn enthousiast over de potentiële impact van dit project en zien er naar uit om dit project samen met Amsterdam AI uit te voeren en te ondersteunen bij de inspanningen om de publieke betrokkenheid bij AI te vergroten. De Nederlandse AI Coalitie feliciteert dan ook Amsterdam AI en alle betrokken partners van harte!

Meer informatie

We houden u via onze website graag op de hoogte van de voortgang van dit project. Interesse in de 11 andere geselecteerde projecten uit de call for proposals? Klik hier voor het totale overzicht op de website van NWO. Meer weten over de activiteiten van de AI-hub Amsterdam? Bezoek de website.

Delen via: