Interview Nina Krommedijk: Terugblik Delegatiereis Kunstmatige Intelligentie Baden-Württemberg

Gepubliceerd op: 24 juli 2024

De deelstaat Baden-Württemberg is een hightech-regio met een hoog innovatieniveau. In deze regio werken bedrijven en kennisinstellingen intensief aan nieuwe producten en processen, met een grote focus op kunstmatige intelligentie. Deze reis werd georganiseerd door de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in samenwerking met de Nederlandse AI Coalitie (werkgroep Technische Industrie) en FME. Wij blikken samen met Nina Krommedijk (Business Development Manager & Data Scientist, Datacation) terug.

Waarom is er specifiek voor Baden-Württemberg gekozen als locatie voor dit evenement?

Baden-Württemberg zet sterk in op kunstmatige intelligentie (AI) met initiatieven zoals Cyber Valley en het AI-Innovatiepark Heilbronn voor startups. Digitale hubs en subsidies helpen startups, terwijl universiteiten zoals de Universiteit van Stuttgart en KIT AI-onderwijs en onderzoek bevorderen. Daarbij wordt er flink gebouwd aan een nieuw initiatief genaamd IPAI, een heel eco-systeem met de focus op AI. Kortom, het is een van de meest toonaangevende regio’s van Europa op het gebied van AI die nog veel ruimte heeft voor nieuwe initiatieven. Voor bijna elk bedrijf was het wel interessant om de groei mogelijkheden in deze regio te zien.

Kan je ons meenemen tijdens dit weekend? Met welke interessante take outs ben je teruggekomen?

Samen met de Nederlandse delegatie zijn we 11 en 12 juni in Baden-Württemberg geweest. Met een diverse en interessante groep Nederlandse bedrijven bezochten we drie toonaangevende locaties in technologische innovatie en onderzoek op het gebied van AI:

  • Amazon R&D in Tübingen, broedplaats voor innovatie in kunstmatige intelligentie met een focus op computer vision. We ontdekten meer over de huidige ontwikkelingen bij de internetgigant en hoe onder andere pakketbezorging en online shoppen de komende tijd aanzienlijk gaan veranderen.
  • IPAI ziet zichzelf als een toonaangevend platform voor toegepaste AI, fungerend als innovatieversneller en bevorderaar van AI co-creatie. Grote namen zoals AUDI AG, Porsche AG en de Schwarz Gruppe hebben hier inmiddels kantoorruimte bemachtigd om voorop te blijven lopen in deze snel veranderende wereld.
  • NEURA Robotics werkt aan een revolutie in de robotica door intelligente robots te ontwikkelen die veilig en efficiënt samenwerken met de mens. Hun visie op de toekomst van robotica en baanbrekende technologische oplossingen inspireert en belooft dat saaie, fysieke, repetitieve taken voorgoed worden overgenomen.

Naast de take outs uit deze bezoeken was het in zijn algemeenheid erg interessant om te zien hoe actief men in deze regio bezig is met AI. Vooral de nieuwe innovatiehub die wordt gebouwd laat de ambitie duidelijk zien.

Hoe kwam het onderwerp Kunstmatige Intelligentie tot uiting gedurende dit weekend?

Elk bezoek stond in het teken van AI. Niet alleen de geavanceerde technologieën, maar ook het gebruik en voornamelijk de toepassing werd besproken. Het gaf een goed inzicht om te zien waar ze op het gebied van ontwikkelingen staan, maar ook waar ze tegen aan lopen in de maatschappij.

Wat voor partijen kwamen eropaf?

De Nederlandse delegatie was daarin erg divers, wat wij als positief hebben ervaren. Leden werden niet geselecteerd op hun grootte, maar op hun interesse en raakvlak met de reis. Zo was er naast ons nog een start-up/scale-up aanwezig. De combinatie met grote productie-/maakbedrijven zorgde voor een leuke dynamiek. Als laatste was de corporate ASR ook vertegenwoordigd.

Welke maatschappelijke uitdagingen zouden er kunnen worden opgelost met de take outs van dit weekend?

De belangrijkste conclusie van de AI-delegatiereis naar Duitsland is misschien voor de hand liggend, maar niet minder significant: de AI-revolutie zal saaie, repetitieve taken verminderen. Door repetitieve taken te automatiseren, kunnen wij waardevolle menselijke bronnen her alloceren naar gebieden die een meer strategische en empathische benadering vereisen, zoals onderwijs, gezondheidszorg en sociale diensten.

De reis heeft aangetoond dat, hoewel de acceptatie van AI tijd vereist, de mogelijkheden om deze technologie te gebruiken voor maatschappelijk voordeel immens zijn. Zodra het bredere besef van deze potentieel ontstaat, kunnen we beginnen met het inzetten van AI-oplossingen om de levenskwaliteit te verbeteren.  

Voor herhaling vatbaar, en waarom?

We hebben goede connecties gelegd en zijn wederom geïnspireerd op het gebied van AI. Hierdoor staan we zeker open om nogmaals deel te nemen aan een dergelijke reis, echter ligt de focus eerst op uitbreiding in Nederland. Wanneer we klaar zijn voor een stap naar het buitenland, houden we ons zeker aanbevolen.   

Delen via: