Delen met:
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email
Print

OCLC

Organisatieprofiel

OCLC is een wereldwijd samenwerkingsverband van bibliotheken dat gezamenlijk gedeelde technologieservices en unieke research biedt aan zijn leden en aan de volledige branche.

Activiteiten op AI gebied

OCLC beheert de grootste bibliografische dataset (WorldCat) en ontwikkelt ML / AI-tools ten behoeven van beter collectiebeheer en zoekresultaten. OCLC Research heeft een onderzoeksagenda opgesteld met de technische, organisatorische en sociale uitdagingen bij de operationalisering van data science, machine learning en AI in de bibliotheek.

Bijdrage aan NL AIC

OCLC werkt al vele jaren aan het creëren, testen en opschalen van programma’s ter promotie van bibliotheken en het bibliotheekwezen. In het kader van de coalitie kan OCLC bijdragen op verschillende vlakken: kennisdeling dankzij de kracht van het OCLC netwerk, technologie expertise (inclusief AI/machine learning), onderzoek&ontwikkelingscapaciteit.

Waarom NL AIC?

OCLC wil in samenwerking met bibliotheken en relevante stakeholders (uitgevers, bibliotheek gerelateerde organisaties, universiteiten, overheden, enz.) de datastromen achter de workflows en de dienstverlening van bibliotheken verder ontwikkelen. De NL AIC kan een vruchtbare bodem bieden en als catalysator fungeren voor samenwerking op dit gebied.

Informatie

Deelname datum
Bouwstenen & Toepassingsgebieden
Type deelnemer

Bouwstenen

De NL AIC werkt samen aan de benodigde kennis, expertise en resultaten op vijf thema’s, ook wel bouwstenen genoemd, die belangrijk zijn voor een innovatieve impact in economische en maatschappelijke toepassingsgebieden.

Toepassingsgebieden

AI is een generieke technologie die uiteindelijk haar toepassing vindt in alle sectoren. Het is van belang in te zetten op specifieke, voor Nederland relevante sectoren, waar goede resultaten te behalen zijn en waar kennis en ervaring opgeschaald kan worden voor toepassing in andere sectoren.

Word deelnemer

Om initiatieven in Artificial Intelligence te stimuleren en te verbinden, zijn we er als Nederlandse AI Coalitie van overtuigd dat een actieve samenwerking met een breed palet aan stakeholders essentieel is. In het eigen vakgebied en met andere stakeholders in het ecosysteem om een zo groot mogelijke impact te bereiken voor de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (groot, klein, startup), overheid, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties kunnen deelnemen.

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de pagina over de NL AIC.