Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Link kopiëren

Test project

Blockchain applicaties beloven een digitale wereld van vertrouwen. We kijken naar een gedeelde database, waar je vertrouwen kunt hebben dat de gegevens kloppen, want controleerbeer en niet meer aan te passen achteraf. Tenminste, dat wordt beweerd.

Een van de lastige noten om te kraken is de digitale identiteit. Want iets of iemand kan wel beweren iets of iemand te zijn, maar hoe weet de andere kant van de digitale lijn dat dan? Dit is een generiek probleem in de digitale wereld waar veel partijen aan werken. Blockchain heeft daar twee rollen in.

Omdat blockchain alleen zinvol is wanneer er meerdere partijen bij betrokken zijn, personen of organisaties, komt het identificatievraagstuk al snel om de hoek kijken. In sommige blockchain applicaties gebeurt dat op basis van anonimiteit; in andere situaties is juist de identificatie van groot belang. Denk aan supply chain oplossingen waar partijen informatie met elkaar delen van de boer tot aan de winkel. Blockchain applicaties willen dan zeker weten dat de partijen elkaar kunnen identificeren. Blockchain heeft dus veel te winnen bij goede identiteitsoplossingen.

Daarnaast zien we ook nieuwe identiteitsoplossingen die mogelijk gemaakt worden met blockchaintechnologie. Daar speelt blockchain een rol in de oplossing van een identiteitsvraagstuk.

Werken aan identificatieprocessen vereist focus op zowel interoperabiliteit als standaardisatie. Dat doen we in Nederland, in Europees verband en uiteindelijk op wereldschaal. Niet eenvoudig, maar noodzaak voor een goede werkende digitale wereld waar we elkaar kunnen vertrouwen.

Project informatie

Start datum

07/08/2020

Bouwstenen & Toepassingsgebieden

Betrokken deelnemers

ECP

Bouwstenen

De NL AIC werkt samen aan de benodigde kennis, expertise en resultaten op vijf thema’s, ook wel bouwstenen genoemd, die belangrijk zijn voor een innovatieve impact in economische en maatschappelijke toepassingsgebieden.

Toepassingsgebieden

AI is een generieke technologie die uiteindelijk haar toepassing vindt in alle sectoren. Het is van belang in te zetten op specifieke, voor Nederland relevante sectoren, waar goede resultaten te behalen zijn en waar kennis en ervaring opgeschaald kan worden voor toepassing in andere sectoren.

Word deelnemer

Om initiatieven in Artificial Intelligence te stimuleren en te verbinden, zijn we er als Nederlandse AI Coalitie van overtuigd dat een actieve samenwerking met een breed palet aan stakeholders essentieel is. In het eigen vakgebied en met andere stakeholders in het ecosysteem om een zo groot mogelijke impact te bereiken voor de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (groot, klein, startup), overheid, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties kunnen deelnemen.

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de pagina over de NL AIC.